palpal

Početak sjednice miran, Dodik govorio prvi

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske protiče u mirnoj atmosferi. Potpredsjednik Skupštine Milan Petković i poslanica SDS-a Ivana Marković na početku sjednice obrazložili su dvije tačke Dnevnog reda – Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u BiH kojom se donose Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Bosne i Hercegovine, te Prijedlog zakona i dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske – po hitnom postupku.

Potom su nakon otvaranja rasprave riječ dobili predsjednici parlamentarnih stranaka, a prvi je govorio Milorad Dodik. On je ponovio svoju staru priču o strancima, poredio Incka i Benjamina Kalaja, govorio o ulozi međunarodne zajednice, pritiscima i stanju u BiH. Na kraju je ponovio poziv da se formira Koncentraciona vlada od lidera svih stranaka, kako bi se počeo proces povratka nadležnosti i izvornom Dejtonu, te proglašavanjem nevažećim odluka koje je ranije nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić nije prisutan na sjednici, a poslije Dodika govorili su predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Šarović je govorio da je kriza na početku i da se može očekivati da bude novih iskušenja i kriznih momenata koji će dodatno produbiti krizu. Šarović je naglasio velike razlike između vlasti i opozicije, ali da oko nekih ključnih nacionalnih pitanja postoji konsenzus, te upitao kakva će biti reakcija ako novi predstavnik Šmit nastavi da primjenjuje Bonska ovlaštenja i nameće odluke.

Branislav Borenović govorio je o krizi, nedavnom sastanku lidera, atmosferi u BiH i regionu te istakao da nije korektno koristiti kriznu situaciju za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Lider socijalista Petar Đokića po starom običaju prosipao je demagogiju i deset minuta ponavljao fraze, te na kraju istakao da je od ključnog značaja da se formira Vlada nacionalnog jedinstva od svih parlamentarnih stranaka kao odgovor na pritiske međunarodne zajednice.

Najradikalniji govor imao je Nenad Stevandić, uskoro više detalja, jer su lideri stranaka završili obraćanje, a nakon Željke Cvijanović počeće skupštinska rasprava.

 

Nebojša Vukanović