palpal

Počeli obračuni režimskih klanova

Bez puno odjeka u javnosti, prije svega u režimskim medijima, prošla je vijest o premlaćivanju Mileta Matića u Zvorniku. Mile Matić je predsjednik Upravnog odbora i jedan od ključnih ljudi u Alumini, a u Dnevniku 2 RTRS-a nije objavljena ni vijest niti kratka informacija o pretučenom rukovodiocu jedne od najvažnijih kompanija u Srpskoj. Na kraju trećeg Dnevnika RTRS-a, negdje pred ponoć, samo u jednoj rečenici je spomenuta informacija da su tri nepoznata napadača pretukla jednu osobu u Zvorniku? Samo ovaj podatak jasno govori o tome ko bi mogli biti napadači, jer čim ih prećutno štite režimski mediji, sasvim je sigurno da oni dolaze iz režimskih struktura i nekog od zavađenih  klanova. Zbog toga će ovaj slučaj ostati nerješen, ili će MUP Srpske u najboljem otkriti napadače, ali ne i naručioce i pozadinu napada.

Osim režimskih medija ćute i svi čelnici režima, što je simptomatično. Kolega Vasković je doktorirao na raskrinkavanju mafije i otimanju stotina miliona maraka iz Birča i Alumine, i nema sumnje da iza napada na Matića stoji neko od interesnih režimskih klanova koji nije dobio dovoljan kolač od Alumine. Nekada je dovoljna samo jedna riječ protiv nekog funkcionera SNSD-a pa da se podigne larma i lančana reakcija dvorskih režimskih medija, pa se treba zapitati zašto sada niko ne štiti Matića, ne treži brzu istragu i vrši pritisak na pšoliciju i pravosuđe, i zašto glasno ćute Dodik, Košarac, Željka, RTRS, SRNA…                                       

Osim u Zvorniku, nasilja je bilo i u Bileći, i to na krsnu slavu opštine Svetog Savu. Poslije višesatnog jela i pića došlo je do tuče među funkcionerima SNSD-a pa je morala intervenisati i policija. Masovna tuča se dogodila u „Garaži“, improvizovanom kafiću smještenom u predgrađu Bileće, u kome su redovni gosti braća Vuković, načelnik Miljan Aleksić, odbornici, direktori i funkcioneri SNSD-a. Prema našim informacijama incident je izbio između odbornika SNSD-a Radoslava Brčića zvanog Arkan, te Ljuba Vukovića i Luke Petrovića.
Luka i Ljubo su uspjeli da izbjegnu direktne udarce zahvaljujući brzoj intervenciji svojih skutonoša, ali su zato neki od učesnika masovnog obračuna SNSD-ovih klanova morali da zatraže ljekarsku pomoć u bolnici. Novinari su pokušali da više detalja o velikim incidentu koji se dogodio na slavu grada saznaju od načelnika Aleksića, ali je on danima u alkoholisanom stanju i nema pojma ni da se tuča dogodila. U Bileći je postao pravi hit snimak pijanog načelnika Aleksića kako istovremeno spava i razgovara na telefon, ali taj snimak ne želim da objavim jer Miljan nije podmukao, zao i pokvaren, za razliku od Luke, braće Vuković i ostalih funkcionera SNSD-a.

I ovaj sukob izbio je zbog različitih interesa, zemljišta, dozvola, otvaranja benzinskih pumpi i novaca, samo su cifre stotinu puta manje nego u Zvorniku i Alumini. Bara je sve manja, a gladnih krokodila sve više. Sukobi zaraćenih frakcija unutar SNSD-a, smjene i ostavke u policiji, pritisak, ucjene i zastrašivanje neposlušnih na svakom koraku, haos, anarhija, velika ekonomska kriza i siromaštvo podižu tenzije u društvu do usijanja, i nema sumnje da bi incidenti uskoro moglo da eskaliraju a stvari izmaknu kontroli jer je pravna država na ovim prostorima davno umrla i prestala da postoji.

Umjesto da vlast učini nešto da se situacija popravi, režim samo ulaže dodatna sredstva u policiju i bezbjednosno-interesantne grupice misleći da će vlast zadržati na silu. Ipak mora im biti jasno da se nijednu vlast do sada nije održala na silu, prijetnjama i ucjenama, pa sigurno da neće ni oni.

 

Nebojša Vukanović