palpal

Počela nova meza kampanja

Izborna kampanja za oktobarske opšte izbore formalno počinje 7-og oktobra, ali je gradonačelnik Trebinja i nosilac Liste SNSD-a Luka Petorvić poranio da bi dvije sreće ugrabio. Tako je sinoć na ledini u naselju Zasad postavio trpezu, i pozvao mještane na mezu i piće misleći da će narod ponovo da kupi i obrlati sa nekoliko tanjira pršuta, čajne i sira torotana. Simbolično,  trpeza je bila u obliku latiničnog slova „U“, u skladu sa politikom i smjernicima Blajburške koalcije. Neke stvari su se ipak promijenile u odnosu na 2016. godinu, jer je Luka odlučio da dodatno pojača utiasak na građane i trpezu sa porcijama mlade pečene jagnjetine, te nekoliko gajbi piva.

Takođe umjesto naivnih i uglavnom izvaranih „domaćina“ koji su 2016. sami pripremali mezu za komšije u svojim domovima, plaćajući tako kuluk i reket iščekujući od Lučijana neki tender ili posao, sada će sav teret pasti na reprezentaciju grada, HET-a i Elektroprivrede. Pred lokalne izbore Luka je uporno ponavljao priču o famoznoj obilaznici Aleksina Međa – Gorica, koja je tobože trebala da riješi sve probleme u gradu, a pošto je priča pala u vodu naredio je svojim saradncima da smisle neku novu bajku koju će pričati uz mezu.  

Za dvije godine na čelu grada Luka nije uradio ništa, nije doveo nijednog investitora niti ispunio bar neko obećanje, osim što je pokušao da preuzme i upropasti poneku moju ideju. Nikada prije u istoriji ovih prostora jedna grupa beskrupuloznih prevaranata nije u više navrata izvarala jedan cijeli narod, obećavajući kule i oblake, aerodrome, hidrocentrale, puteve, fabrike, blagostanje, investitore i dobro plaćena radna mjesta, a donijela teror, strahovladu, ucjene, pritiske, bijedu i siromaštvo. Paradoks za naučno posmatranje leži u činjenici da je sa brojem prevara rasla popularnost i podrška Sekti zvanoj SNSD. Tako je Dodik 2006. obećao referendum o nezavisnosti, reviziju privatizacije, aerodrom na Zupcima, drugi blok Termoelektrane Gacko 2 i brzu prugu koja će Trebinje povezati sa Nikšićem i Čapljinom.

Uoči izbora 2010. godine Dodik je sa Radivojem Bratićem započeo gradnju HE Dabar, u Bileći sa Brankom Tupanjcem postavio kamen temeljac za Fabriku sintetičkih ulja te je radnicima Novoteksa na mitingu SNSD-a obećao da će reprivatizacijom država oduzeti vlasnicima firmu i uposliti 860 radnica. I ova obećanjanja po starom običaju bila su samo naivnom radovanje. Uoči lokalnih izbora 2012. godine postavljen je kamen temeljac za turistički kompleks u Trebinjskoj šumi u koji su Slovenci trebali da ulože 700 miliona evra, a 2014. na red je došao Koncern Nikola Tesla koji je predvodio vizionar i savjetnik u bjekstvu Dragan Vučetić sa svojim suknjama, gaćama i električnim automobilima.

Pred lokalne izbore 2016. godine Luka Petrović je počeo radove na sanaciji puta Trebinje – Ljubinje – Stolac, obećao velike investitore koji će zapošljavati stotine radnika, umjesto malog „Binga“, te gradnju famozne istočne obilaznice i tunela koji će riješiti sve probleme grada. Mašine su se povukle a započeti radovi na rekonstrukciji puta Trebinje – Ljubinje obustavljeni dan poslije završetka izbora i proglašenja Lukine pobjede, a i sva ostala obećanja ostala su mrtvo slovo na papiru.

Sve je ispričano, najavljeno i ispucano, i Luki više nije lako nešto novo da izmisli, jer je sve osim kosmodroma u mnogo navrata obećano. Zato mu jedino preostaje da mezom, nekoliko komada pršuta sira i pečene jagnjetine, kupi narod i dobije još jedan mandat kako bi nastavio razrađenu pljačku, proširio bazen i hacijendu na Zagori i kupio još nekoliko apartmana i stanova u Beogradu, Zlatiboru i na primorju.

Nijedan narod u istoriji nije sebe dobrovoljno porobio i pretvorio u roblje, prodajući sebe, svoju djecu i porodice za nekoliko šniti pršuta i sira. Nadam se da će i Hercegovci napokon doći pameti, i da neće ponovo prodati vjeru za jednu večeru.

 

Nebojša Vukanović