palpal

Počasni građanin Toma

Dundjer plakati.jpg

Počasni građanin Toma

U ljeto 2013. godine Tomislav Nikolić na svečanoj sjednici Skupštine grada izabran je za počasnog građanina Trebinja, a njemu i njegovoj supruzi priređen je veličanstven i srdačan doček na jugu Hercegovine. Obraćajući se pred više hiljada okupljenih Hercegovaca na trebinjskom Trgu slobode, Nikolić je obećao građanima i gradonačelniku Slavku Vučureviću da će nakon Kragujevca domaće i strane investitore uputiti prvo u Trebinje, te da će naredne 2014. godine ponovo doći i podnijeti izvještaj šta je uradio za grad u kome se vjenčao sa suprugom Dragicom i proveo najljepše godine života. Posjeta je prošla u sjenci malog incidenta jer vladika Grigorije nije dočekao predsjednika Srbije u praznoj Hercegovačkoj Gračanici, a potom ga je u napadu bijesa nazvao neškolovanom benom ismijavajući njegovo neobrazovanje riječima da škola nije magare.

Investotora nema, Toma nije podnio izvještaj niti se više ikada javio Hercegovcima, ali je zato čestitao Dodiku pobjedu na izborima i izrazio veliko zadovoljstvo pobedom SNSD-a u Hercegovini jer će time, smatra Toma a prenosi portal Klix, ova regija biti više zastupljena u Republici Srpskoj. Nekadašnji abortus i pobačaj iz ere Borisa Tadića, napredovo je od magarca i neškolovane bene do bliskog prijatelj režima u Republici Srpskoj, pa Toma više i ne pokušava, kao prije lokalnih izbora, da nevješto prikriva podršku već je sada otvoreno iskazuje čestitajući Miloradu Dodiku i osjećavši zadovoljstvo zbog rezultata SNSD-a.

Prirodno je da Toma Nikolić doživljava metamorfoze, oprašta grijehove i teške riječi bivšim političkim protivnicima, ali nije baš lijepo što zaboravlja ljude koji su mu odali veliku počast i poštovanje, i što se raduje njihovom porazu i neuspjehu. Kao počasni građanin Toma je trebao je tokom brojnih susreta pitati Dodika zašto je zapostavio grad za koji ga vežu lijepe uspome, a ne licemjerno kriviti za izolaciju i loše stanje one koji su mu odali veliko poštovanje, srdačno ga dočekali, dodijelili plakete i titule. Pitanje je da li je Toma bio iskren prije 3 godine, kada se zahvaljivao domaćinima i ružio vladiku zbog ignorisanja i teških riječi, ili sada kada čestita vladici, Dodiku i novim prijateljima na izbornom rezultatu. Da mu je bar malo stalo do svojih počasnih sugrađana ne bi se radovao njihovom najnovijem nasilnom pokoravanju, prijetnjama, ucjenama, ponižavanju i kupovini, već bi pitao novog prijatelja zašto je porobio i ponizio Hercegovce, zašto nemaju nijednog ministra i zašto nije ispunio nijedno obećanje i sagradio bar jedan kapitalni objekat u najsiromašnijoj regiji Evrope. I sam se donekle osjećam prevarenim jer sam kao novinar žestoko isklepetao lažnog četnika, dezertera i ratnog profitera Dražena Dunđera kada je organizovao proteste, izlijepio slike Tomislava Nikolića sa šiptarskom kapom „plisom“ tvrdeći da je predsjednik Srbije izdajnik, da bi se sada Nikolić otvoreno radovao uspjehu i rezultatima Dodikovog koalicinog partnera, koji ga je donedavno žestoko vrijeđao i ponižavao . Možda je Dunđer i bio u pravu kada je napisao da je Toma prvo izdao Voju, pa sada izdaje i zemlju svoju.

Trebinje izgleda da nema sreće sa počasnim sugrađanima, niti je podanički mentalitet i dodvoravanje moćnicima dalo neki rezultat. Od Karića, Milorada Dodika, Tome Nikolića i ostalih počasnih i počastvovanih sugrađana nisu imali nikakve koristi, pa im ostaje za nauk da treba da se uzdaju u se i u svoje kljuse…
Nebojša Vukanović