Побуна рудара у РиТЕ Угљевик због Сердарова

Данас се испред Управне зграде Рудника и Термоелектране Угљевик окупила већа група радника и рудара који су забринути стањем у предузећу и потезима руководства РиТЕ Угљевик и Електропривреде Републике Српске. Колико је тешка ситуација у предузећу говори невјероватан податак да је недавно обустављена производња и вађење угља у руднику јер није било нафте за рад багера, дампера и тешке механизације!? Пљачка и отимачина су добиле такве размјере да радници виде да је догорело до ноката, и да ће све ђаво однијети и остати без посла ако се црвене пљачкашке хорде не зауставе. Данашња побуна и окупљање радника су сјајна вијест, јер је то први протест у Електропривреди у последњих 15 година, и представља велики искорак за скидање окова и ланаца са врата напаћеног народа.

Повод за окупљање и протест радника је вијест да ће РиТЕ Угљевик и Електропривреда Српске дати чак 180 милиона марака фирми Комесар, која је у власништву контраверзног бизнисмена Рашид Сердарова. Комесар није испунио обавезе и обећања, није саградио други блок РиТЕ Угљевик нити Хидроелектрану Мрсово, на ријеци Лиму код Рудог. Умјесто да се Уговор раскинe, Влада и Електропривреда РС планирају да Сердарову дају чак 180 милиона марака, колико је он, ко себи, процијенио своја наводна улагања, што представља велики скандал, и довело би до потпуног уништења оонако опљачканог електро-енергетског система Српске.

Милорад Додик се као предсједник Српске 8 година возио у блиндираном „мерцедесу“ изнајмљеном од свог другара Сердарова, па не треба сумњати ко стоји иза намјере да се Сердарову поклони 180 милиона, и ко је са њим о расподјели постигао нагодбу у 4 ока.

Остаје да ли се види да ли ће рудари бити истрајни, и да ли ће РиТЕ Угљевик и Електропривреда под притиском радника и јавности одустати од сулудог наума да контраверзном Сердарову поколне 180 милиона марака народног новца.

 

Небојша Вукановић