palpal

Pobjeda – Vukoje povećao plate u Mljekari Pađeni skoro za trećinu!

Pritisak je urodio plodom, i drago mi je da je direktor i vlasnik Mljekare Pađeni Nenad Vukoje donio odluku o značajnom povećanju plata radnicima, prije svega onim u proizvodnji. Umjesto minimalca, koji je primala većina radnika u proizvodnji proteklih godina, kretao se od 370 do 440 maraka poslednje vrijeme, radnici su juče bili prijatno iznenađeni kada su na računima vidjeli da je plata povećana na 600 maraka, gotovo za trećinu!

Prije toga se smanjilo radno vrijeme radnicima u proizvodnji, koji su obično radili prekovremeno svaki dan, oko 10 i više sati dnevno, da bi se nakon mojih istupa i kritike u javnosti, te prijave upućene Inspekciji rada u Trebinju, striktno počelo voditi računa o radnom vremenu. Tako bi odmah poslije 15 časova gazde insistirale da radnici idu kući, dok su ranije ostajali do 17 ili 18 časova u prvoj, ili do ponoća ili 1 sat u drugoj smjeni, posebno u sezoni, tokom ljeta i u proljeće.

Nakon velikog zaokreta, poboljšanja plate i radnog vremena, ostalo je još da se obezbjedi radnicima topli obrok i godišnji odmor u skladu sa zakonom, jer su do sada radnici imali svega 5 dana odmora godišnje, ali sam svjestan da ne može odmah sve da se uskladi sa zakonom, i da je potrebno malo vremena i više etapa.

Nenadu Vukoju, vlasniku i direktoru Mljekare Pađeni, bio sam dao ultimatum da do 1-og maja radikalno promijeni odnos prema svojim radnicima, prestane da ih kuluči i počne da poštuje i zaposlene i Zakon o radu, i drago mi je da je pritisak urodio plodom. Mljekara Pađeni je važno preduzeće za Bileću i cijelu Hercegovinu, prije svega za poljoprivrednike i velike proizvođače mlijeka, ali je potrebno biti društveno odgovoran i korektan prema radnicima koji nose preduzeće, i poštovati striktno sve odredbe Zakona o radu.

Borba za poboljšanje prava radnika i dovođenja u red poslodavaca se nastavlja, jer se samo poboljšanjem plata i uslova rada može spriječiti masovna seoba i iseljavanje naroda iz Hercegovine. Nevjerovatna stvar u svemu je što većina radnika ne želi da se bori za sebe i svoja prava, što su me mnogi radnici Mljekare čak  kritikovali i napadali, iako sam im povećao platu skoro 30%, dok je svega njih nekolicina svjesna situacije i izrazila je zahvalnost što se borim za njih. Slično je i ranije bilo sa radnicima Novoteksa, Agrokopa, Neimarstva, Nikole Tesle, jer su dugotrajno robovanje i rđava uprava ostavili teške posledice i devijacije, i trebaće godine da se stvari uravnoteže i vrate na normalu.

 

Nebojša Vukanović