POBJEDA – nakon 18 godina stigla struja Prnjatima u Kutinu

Sve čestitke i pohvale za čelnike opštine Ravno i rukovodstvo Elektroprivrede hrvatske zajednice Herceg Bosne za brzom reakcijom i  elektrifikacijom kuće povratničke porodice Prnjat u selu Kutini i Trebinjskoj šumi. Radnici EP HZ Herceg Bosna iz Čitluka i Ravnog juče su postavili solarne ćelije i panel ploče jačine 3 kilovata, što je pored osvjetljenja kuće dovoljno i za rad osnovnih električnih uređaja u domaćinstvu. Jelena Prnjat ne krije sreću i zadovoljstvo što poslije 18 godina napokon svijetli sijalica u porodičnoj obnovljenoj kući.

Makadamski put do sela je u očajnom stanju, jedva sam po kiši uspio terenskim vozilom doći do Kutine, ali uprkos teškim uslovima života Prnjati su srećni i zadovoljni, namjeravaju uložiti sredstva u obnovu kuće i poboljšanju uslova života. Porodica živi uglavnom od stočarstva, uzgoja krava i ovaca te prodaje sira, i namjerava ostati da žive na selu, u neposrednoj zaleđini Dubrovnika.

Prije nešto više od mjesec dana, krajem oktobra, snimio sam reportažu o porodici Prnjat koja 18 godina od povratka živi u selu Kutina bez struje. Drago mi je da je akcija uradila plodom i da se jedan problem riješio. Ovaj i mnogi drugi primjeri pokazuju da građani treba da se ohrabre, javno istupe i ukažu na probleme i devijacije, jer se samo pritiskom institucije mogu natjerati da rade odgovorno svoj posao i rješavaju nagomilane probleme građana.

 

Nebojša Vukanović