ПОБЈЕДА – након 18 година стигла струја Прњатима у Кутину

Све честитке и похвале за челнике општине Равно и руководство Електропривреде хрватске заједнице Херцег Босне за брзом реакцијом и  електрификацијом куће повратничке породице Прњат у селу Кутини и Требињској шуми. Радници ЕП ХЗ Херцег Босна из Читлука и Равног јуче су поставили соларне ћелије и панел плоче јачине 3 киловата, што је поред освјетљења куће довољно и за рад основних електричних уређаја у домаћинству. Јелена Прњат не крије срећу и задовољство што послије 18 година напокон свијетли сијалица у породичној обновљеној кући.

Макадамски пут до села је у очајном стању, једва сам по киши успио теренским возилом доћи до Кутине, али упркос тешким условима живота Прњати су срећни и задовољни, намјеравају уложити средства у обнову куће и побољшању услова живота. Породица живи углавном од сточарства, узгоја крава и оваца те продаје сира, и намјерава остати да живе на селу, у непосредној залеђини Дубровника.

Прије нешто више од мјесец дана, крајем октобра, снимио сам репортажу о породици Прњат која 18 година од повратка живи у селу Кутина без струје. Драго ми је да је акција урадила плодом и да се један проблем ријешио. Овај и многи други примјери показују да грађани треба да се охрабре, јавно иступе и укажу на проблеме и девијације, јер се само притиском институције могу натјерати да раде одговорно свој посао и рјешавају нагомилане проблеме грађана.

 

Небојша Вукановић