palpal

Pljačkaški poduhvat crnog trojca Todorović – Đokić – Golić

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar dr Đokić ponovo je u centru pažnje javnosti, a Dodik je danas skinuo rukavicu i najavom povlačenja pitanja  odgovornosti Londonskog đaka zbog lažne diplome najavio nove udare, te potvrdio da je vodio kampanju njegovog rušenja. Pored Dačića, Službe i Beograda, drugara Luke i Ilije, koji su mu dali energetsku podršku u prelomnim trenutcima, odnedavno dr Đokića iz interesa brani i Srebrenka Golić, sveznajući libero, putujući ministar i stručnjak za sve resore u Vladi.

Nakon manjeg predaha, taman što je Đokić preživio žestoke udare, opstao nekako i još neko vrijeme na čelu Partije i Ministarstva, uslijedila je nova afera koja će narednih dana potresti javnost, a ovaj put u priču su uključeni i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske kao i ministarka prostornog uređenja Srebrenka Golić. Golićeva je dugogodišnji predsjednik a dr Đokić uvaženi drug član Upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske, čiji direktor je Srđan Todorović, jedan od tri preostala narodna poslanika Socijalističke partije  koji su ostali vjerni Petru dr Đokiću. Todorović se nalazi u klasičnom sukobu interesa, jer je istovremeno poslanik i direktor vladinog Fonda, ali nikada nije snosio posledice jer je predsjednica Komisije za sukob interesa Obrenka Slijepčević slijepa na sve zloupotrebe ako dobije mig vlasti i Partije da se pojedinci amnestiraju.

U Zemlji čuda sve je moguće, pa u šizofrenom galimatijasu Todorović kao poslanik kontroliše Vladu, između ostalih ministre Srebrenku Golić i Petra dr Đokića, a istovremeno, kao članovi Upravnog odbora, upravo oni kontrolišu njega kao direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske! Naravno da u uvezanim kombinacijama jedni drugima samo daju alibi, međusobno se pokrivaju u umreženom kriminalu i zajedničkim poduhvatima otimanja narodnih novaca kroz budžet i namještanje poslova. O zloupotrebama novaca Fonda i davanju velikih sredstava preko Partije podobim partijskim kolegama i organizacijama detaljno su pisali mediji, pa ne želim da se ponavljam, ali je čudan paradoks da što se više daje narodnih novaca na ekološke projekte to je Republika Srpska sve više zagađena a priroda uništena.


Todorovićev Fond za zaštitu životne sredine, kako tvrde moji dobro obaviješteni izvori iz Vlade Republike Srpske, već godinama služi za nelegalna izvlačenja budžetskih sredstava. Fond odobrava sredstva i projekte firmama kojima su blokirani računi i koje od uslova nemaju čak ni zaposlene radnike. Poslovi na kojima direktor Todorović uzima procenat a njegov stranački šef najveći dio kolača, uglavnom se vode preko fantomskih firmi čiji trag obično vodi do Ministra rudarstva i energetike, a u poslednjih godinu dana dvojac je očigledno pretjerao i privukao pažnju istražnih organa. Kako ističe moj izvor, poslovanje Fonda je toliko isplativo da je privuklo pažnju i ministrice za prostorno uređenje, Srebrenke Golić, kod koje je Đokić naručio kupovinu jednog narodnog poslanika, po mojim saznanjima Mija Perkunića, kako bi u Narodnoj skupštini Republike Srpske  imao svoj klub poslanika Socijalista, a u zamjenu za basnoslovnu zaradu koju garantuje Srđan Todorović preko svog Fonda.

Jedan od njihovih unosnih projekata je kupovina novih prostorija za Fond u vrijednosti od 2,5 miliona maraka, preko koga bi pomenuti trojac trebalo da „ugradnjom“ zaradi najmanje pola miliona maraka. To nije i jedini posao od kojeg je dio zarade obećan ministrici Golić, koja se na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske često zaklinje u svoje poštenje i lažno predstavlja kao skromni podvižnik.


Kako ističe moj izvor, pokušaji Todorovića i Đokića da ubrzaju i povećaju zaradu koju ostvaruju preko Fonda doveli su ih već u prilične neprilike, ali i tu bi trebalo da ispašta samo Todorović, čiji su potpisi na svim aktima, dok će se Đokić, po svom starom običaju, da se pravi Englez. Todorović će se nakon svega možda prisjetiti pokojnog Čereka i drugih koji su pušteni niz vodu i postradali kako bi mali šef i doktor spasio svoju glavu.

 

Nebojša Vukanović