Pljačka vijeka – Police tri puta skuplje od Maksimira i Marakane

Gradski stadion Police Fudbalskog kluba Leotar omiljeno je mjesto Luki Petroviću i gradskim vlastima za velike pljačke, zloupotrebe i pronevjere. Dok je bio predsjednik Fudbalskog kluba, Luka Petrović je štetnim poslovima, spornim transakcijama i izvlačenjem novaca, stvorio milionska dugovanja, zbog čega je Leotar, prvi šampion i prvak Premijer BiH lige, završio u beton ligi i najnižem rangu takmičenja. Klub se u crnom predsjedničkom mandatu Luke Petrovića zbog haosa i rđavog upravljanja potpuno raspao, otišli su bili gotovo svi prvotimci jer im nisu plaćene ugovorne obaveze, a stadion Police bio zarobljen kreditom i hipotekom propale Bobar banke, koju su takođe uništili isti oni koji su opljačkali i uništili cijelu državu.

Ne znam zašto, ali Luka očito ima neki fetiš i voli da pljačka narodne novce preko stadiona „Police“, što pokazuje primjer postavljanja atletske staze, koja je plaćena „Integralu“ milion maraka a realna cijena na većim stadionima, poput sarajevskog „Koševa“, koštala je tri puta manje, oko 300 000 maraka, što znači da je neko u džep stavio oko 700 000 maraka narodnih novaca iz budžeta grada Trebinja.

Poslednja velika pljačka, koja bi se mogla nazvati i pljačkom vijeka, ponovo se organizuje preko stadiona Police, ovaj put na poslu nabavke i postavljanja reflektora.

Grad Trebinje raspisao je tender, koji je još u toku, po kome je javna nabavka rasvjete i reflektora na Gradskom stadionu Police procijenjena na oko 1 200 000 maraka. Zanimljivo je poređenje da je prije 11 godina, kada je tek počelo masovno korištenje nove tehnologije i led rasvjete koja je značajno smanjila cijenu, nova „filipsova“ rasvjeta na zagrebačkom Maksimiru, nacionalnom stadionu Hrvatske reprezentacije koji prima 38 000 gledalaca, plaćena oko 400 000 maraka (1 600 000 kuna), ili 3 puta jeftinije nego u Trebinju. Rasvjeta na Policama, koje jedva da imaju par hiljada stolica za sjedanje, drastično je skuplja i od popularne beogradske „Marakane“, stadiona „Rajko Mitić“ Fudbalskog kluba Crvena Zvezda. Postavlja se logično pitanje kako je moguće da rasvjeta na Policama, koju čelnici grada i kluba Miko Ćurić i Gordan Mišeljić nazivaju „evropskom“, košta tri puta više od Maksimira, na kome Dinamo godinama igra Ligu šampiona?

Objavio sam dokumentaciju koja pokazuje da se rasvjeta na Policama može ugraditi sa oko 100 000 dolara, što jasno pokazuje da će neko na ovom poslu od građana ukrasti najmanje milion maraka, koji će završiti u džepovima moćnika i za finansiranje predizborne kampanje SNSD-a, zbog čega je cijela operacija i pokrenuta.

Sama nabavka javna rasvjete na Policama, bacanje miliona u vrijeme velike krize i besparice, kada većina klubova i sportskih kolektiva u Trebinju nema sredstava za osnovne potrebe, putovanja, opremu i takmičenje, je suluda jer je mnogo pametnije uložiti sredstva u rad sa mladim talentima i formirati kvalitetne sportiste, kakvi su recimo Cimirot ili Mijat Gaćinović u fudbalu, nego bacati novac na rasvjetu koja će se koristiti svega par puta godišnje.

Iz godine u godinu sve je teža situacija. Korupcija je počela sa 10 %, povećala se na Miću Trećinu, a sada dostiže i 90% od ukupne procijenjene vrijednosti, što pokazuje primjer nabavke reflektora i atletske staze. Samo na ove dvije javne nabavke, plaćene 2 miliona maraka, od naroda je oteto 1 700 000 maraka, ili 80% novaca, a treba samo razlisliti koliko je onda novaca otuđeno u protekle 4 godine i 120 miliona maraka, koji su potrošeni kroz 4 godišnja gradska budžeta? Takođe treba razmisliti koliko se socijalnih problema i egzistencije porodica moglo riješiti sa 1,7 miliona maraka, koliko je nestalo na Policama u dvije javne nabavke, koliko je stotina mladih moglo dobiti podsticaj za radno mjesto, posao ili krov nad glavom.

Dokumentacija o pljački vijeka i aferi „reflektori“ biće predsta Okružnom tužilaštvu Trebinje, i krvici će sigurno odgovorati za ova i druga zlodjela kada se u novembru promijeni lokalna vlast, jer je sigurno da prema dr Miku, Luki i ostalima neće biti ni malo milosti, da će se svaki dokument i potpis pogledati. Još jednom pozivam gradske vlasti i Mika dr Ćurića da ponište javnu nabavku, odustanu od pljačke i suludog posla, jer će tender svakako biti poništen zbog zloupotreba nakon prve sjednice i početka rada  novog saziva lokalnog parlamenta.

 

Nebojša Vukanović