Plejmejker

Svaka čast košarkašima Leotara, koji su napravili veliki podvig u majstorici, savladali Borac u Boriku i osvojili titulu prvaka Republike Srpske. Nažalost mnogi sada žele da se kite tuđim perjem, iako suštinski nisu ničim doprinijeli uspjehu, već su čak lošim potezima u prošlosti sport u Trebinju doveli na najniže grane.

Tako je i gradonačelnik Trebinja Miko dr Ćurić organizovao prijem za košarkaše, što je donekle i u redu, ali nije mi jasno otkud i njemu medalja na zajedničkoj fotografiji. Laik bi pomislio da je Miko plejmejker, i da je kao organizator igre značajno doprinio šampionskoj tituli i ulasku u Premijer ligu BiH. Od koga je Miko na trenutak uzeo medalju kako bi se sa njom slikao može se samo nagađati, ali svakako da je to u najmanju ruku neumjesno.

Miko i njegov kum i mentor Luka uništili su trebinjski sport, pa se tako danas slavi kao veliki uspjeh što svega u par sportova Trebinje ima premijerligaša. Fudbalski klub se valja u blatu po seoskim ledinama nakon što je od kvalifikacija za Ligu šampiona potonuo na dno potonje Četvrte beton lige Srpske, od kako je na njegovo čelo u zao čas sjeo Luka, a slična teška sudbina zadesila je većinu sportskih klubova. Košarkaški klub Leotar od grada Trebinja godišnje dobija svega 90 000 maraka, što je u najmanju ruku mizerno, i pravi je podvig postići uspjeh i dobar rezultat sa skromnim sredstvima. Da su u klub uloženi samo novci koji su ukradeni na famoznoj atletskoj stazi oko stadiona „Police“, vjerujem da bi Leotar bio u regionalnoj Aba ligi. Naime tartanska atletska staza na stadionu Police plaćena je dvorskom Integralu nevjerovatnih milion maraka, čak 700 000 maraka više od sličnih staza u Pljevljima i Sarajevu, i jasno da  je neko, a može se pretpostaviti ko, samo na ovom poslu stavio u džep 700 000 maraka, dok sportisti dobijaju mrvice.

Košarka treba da bude nacionalni sport u Trebinju i Hercegovini, jer su mladi sa ovog podneblja nevjerovatno talentovani i imaju fizičke predispozicije za ovaj sport, i svakako da bi Leotar trebao dobiti mnogo više sredstava od grada, HET-a, javnih i privatnih preduzeća, kako bi za par godina ozbiljnim radom ušao u Aba ligi, i na taj način najbolje promovisao grad i regiju. Slikanje i kićenje tuđim perjem, a biti svjestan štete koja je napravljena pogubnim djelovanjem nakaradnog sistema i Partije, predstavlja vrhunac licemjerstva.

 

Nebojša Vukanović