palpal

Plate kasne, haos u Nacionalnom parku Sutjeska

Haos i anarhija koja duže vremena vlada u Nacionalnom parku Sutjeska dostigla je vrhunac, a radnici su ogorčeni što im zbog kriminala, zloupotreba i sukoba unutar vladajuće Partije kasne plate, i što su one smanjene za 10 do 20% dok Vlada Republike Srpske, kao njihov poslodavac, obećava i najavljuje povećanje plata. Računi su blokirani zbog prinudne naplate dugova i računa, a situaciju je dodatno pogoršala i kazna inspekcije za NP Sutjeska od 20 000 maraka zbog prekomjerne „sanitarne“ sječe šume, dok su svrgnuti direktor Dejan Pavlović i njegova desna ruka Željko Sekulić, šef Lovočuvarske službe koji je po zadatku Partije doveden iz Teslića, kažnjeni kao odgovorna lica simboličnim kaznama.

Nakon što je smijenjen bivši direktor Dejan Pavlović, istraga i kontrola su utvrdile niz velikih nepravilnosti i zloupotreba, manjak novca i nagomilane obaveze koje nisu plaćene, a umjesto da se kazne odgovorni oni su nagrađeni novim direktorskim funkcijama a ceh bahatosti i zloupotreba prethodnog rukovodstva prebija se preko leđa radnika.

Plate kasne, doprinosi nisu uplaćeni, a blokada računa i prinudne naplate dodatno otežavaju situaciju. Odlukom novog rukovodstva i direktora, i kad se jednog dana i isplate zaostale plate radnicima Nacionalnog parka biće umanjene za 20% koji imaju veću platu od 1000 maraka, i 10% će biti smanjena onim radnicima čija je plata ispod 1000 maraka.

Mjesecima sam ukazivao na haos i anarhiju u Nacionalnom parku Sutjeska, pisao i govorio u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali je vlast, prije svega resorna ministarka Srebrenka Golić, kao i poslanik Tamindžija, tvrdili da je sve u redu, da ne govorim istinu i da je stanje odlično. Sad kad kasne plate, kad je došlo do smjena i blokada računa, kad plate i doprinosi kasne svi ćute. Umjesto da ministarka Golić odmah ode na Tjentište, razgovara sa rukovodstvom koje je postavila i radnicima, te pokuša naći rješenje i kazniti odgovorne, ona sjedi u Kabinetu u Banjaluci, ispija kafe, posmatra zidanje zgrade i smišlja nove planove iako je najodgovornija za sve što se događa.

Iza kulisa, radnici NP Sutjeska su donekle i žrtve sukoba unutar vladajuće Partije, između klana Luke Petrovića, koji je doveo Pavlovića, i suprotstavljenog gatačkog klana SNSD-a Srđana Milovića, koji je ojačao nakon lokalnih izbora i koji je lobirao uz pomoć braće Marić iz Foče da se Pavlović smijeni. Dodik je pokušao nedavnom posjetom Hercegovine da smiri sukobe u SNSD-u, te natjera Milovića da odustane od organizacije protesta radnika Elektroprivrede Srpske i RiTE Gacko, ali radi se samo o trenutnom primirju prije nove eskalacije.

Luka Petrović je nakon smjene Dejana Pavlovića progurao na poziciju izvršnog direktora u Hidroelektrani Bistrica, te ga štiti od odgovornosti za štetne ugovore i haos koji je napravio u Nacionalnom parku Sutjeska, kao što je ranije izbjegao odgovornost za napad na svog rođaka Veljka Marića, bivšeg direktora Bolnice Foča.

Očekujem da se ove sedmice nađe rješenje, da Vlada pomogne da se isplate plate radnicima Nacionalnog parka Sutjeska, a svakako da će se o ovom problemu raspravljati na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naredne sedmice.

 

Bonus video: krivolov u NP Sutjeska.