palpal

PLATA NEMA – pismo radnika opustošenog Nacionalnog parka Sutjeska

Godinama sam pisao i na sjednicama govorio o problemima u Nacionalnom parku Sutjeska, ukazivao na zloupotrebe i probleme Vladi, resornoj ministarski Srebrenki Golić, premijeru Radovanu Nejakom Viškoviću, ali uzalud. Oni su me uvjeravali da je sve u redu, da lažno klevećem vlast i bez potrebe alarmiram javnost. Ilija Tamindžija i Luka Petrović ponosili su se svojim kadrom i direktorom Pavlovićem, ali je njegova smjena ogolila sav haos i anarhiju u Nacionalnom parku.

 
  Nova uprava, na nedavnom sastanku sa radnicima i sindikatima, izjavila je da nisam bio u pravu jer je situacija mnogo gora i teža nego što sam pisao, da su dugovi milionski, a računi Nacionalnog parka Sutjeska blokirani zbog tužbi, presuda i neizmirenih dugovanja.
 Plate radnicima su smanjene i kasne već tri mjeseca, a doprinosi nisu uplaćeni. Šuma je prekomjerno sječena, a sada se plaćaju cehovi bahatosti, zloupotreba, štetnih ugovora, kriminala i korupcije.
  Pročitajte pismo radnika Nacionalnog parka Sutjeska, uglavnom članova i aktivista SNSD-a, koji pišu o stanju u Nacionalnom parku, opštem haosu i anarhiji koji vladaju dugo vremena, koji tvrde da je novi direktor i garnitura dodatno pogoršana situacija i da je čak gora od prethodne.

Poštovani,

Obraćamo Vam se ispred grupe radnika koja je zabrinuta za budućnost ovog bisera turističke ponude ovog dijela Evrope. Dolaskom novog direktora u Nacionalni park Sutjeska mnoge stvari su krenule neželjenim smjerom . Počećemo samo od nekih krupnih.

Neće Vam biti teško da provjerite nezakonitost tendera za čuvanje Orlovačkog jezera jer je ugovor koji je sklopljen sa AS security Zvornik nezakonit i sklopljen na štetu naše ustanove sa brojem ugovora 01/1-099 skolopljen dana 6.7.2021. godine. Ugovor je vrijednosti 49.994 KM i odnosi se na period od 4 mjeseca, a to je prvi put u istoriji ustanove jer ustanova ima svoje nadzornike, odnosno cuvare područje NP Sutjeska i na pomenutoj lokaciji imamo svoju lovačku kucu i kojoj su čuvari boravili poslednjih 50 godina.

Posebno je zabrinjavajuca situacija oko naplate ulaznica u NP Sutjeska, odnosno ne prikazivanje naplaćenih sredstava, jer sva novčana sredstva od radnika na rampi koji naplaćuju ulaznice, preuzima izvjesni Tomić Nemanja iz Gacka, zaposlen u Domu zdravlja Gacko i koji novac odnosi bez ikakvih pisanih tragova. Pomenuti nema nikakav ugovor o radu i nije jasno odakle mu takve ovlasti. Od tog novca se isplaćuju se finansiraju direktor i njegovi najblizi saradnici medju kojima se istice Nenad Vurdelja, državljanin Republike Srbije , u cijem volonterskom ugovoru je navedeno da je savjetnik direktora i da nema novčanu naknadu. Mi se pitamo ko bi iz Beograda došao da radi besplatno, pri tom ostavljajuci svoju đenu i djecu. Drugi je Nenad Ikonić, dobro poznat ogranima reda koji obavlja usluge prevoza turista iz NP na odredjene destinacije i ako NP ima svoja prevozna sredstva za turiste.

Takodje ugostiteljski objekat Bar vlasnistvo NP Sutjeska, koji se nalazi pored bazena na Tjentistu, izdat je na upravljanje Ikonic Nenadu i Ivanovic Srdjanu, kome se inače sudi za pokušaj ubistva. Za nevedeni objekat nije potpisan nikakav Ugovor o izdavanju. Prilikom nedavne  kontrole, dana 26.6.2021. godine Republičke inspekcije ustanovljeno su određene nepravilonosti i postoji dokumentovan rad tog objekta koji i danas radi i ne postoji valjan ugovor izmedju NP Sutjeska i pomenutih osoba. Kazne koje su prikom koprole napisane direjtor je trazio da se oslove na NP Sutjeka i sve je lako provjerljivo.

U nadi da će te nam pomoći jer se radi o ustanovi od vitalnog znacaja  za naš grad i Republiku Srpsku, kao i sve radnike koji odavde hrane svoje porodice. Podvlačimo da smo mi radnici parka 95 % simpatizeri SNSD te da nam nije jasno ovako bahato ponasanje direktora koji je svaki dan u pijanom stanju. Ovakvo bahato ponašanje i nedomaćinsko ponašanje prema Nacionalnom parku u čijem sastavu je i najveća evropska prašuma Perućica, nalazimo se na putu da na svjetskoj mapi ugroženih i zašticenih prirodinih bogatsava, a gubimo status Nacionalnog parka kod svih svjetskih relavatnih asocijacija koje se bave zaštitom prorodnih područja sa posebnim obilježjima prirodog bogatstva.

 

Pozdrav, grupa radnika Nacionalnog parka Sutjeska