Plan otimanja Alumine 2

Klan na čelu sa Miloradom Dodikom je od trenutka dizanja Alumine iz ponora  krenuo je da kuje pakleni plan za otimanje Fabrike. Dodik i njegova kriminalna hobotnica ne samo da nisu imali namjeru procesuirati aktere najveće pljačke koja se desila na Balkanu, a vjerovatno i u Evropi, pljačku Birča i njegovih povezanih lica , nego su ih zaštitili i dali im status nedodirljivih.
Tako su bračni par Sonja i Nenad Rubež, pravnica koja je bila zaposlena u Alumini i njen suprug, advokat koji je zastupao Litvance u većini slučajeva udruženog zločinačkog poduhvata i pljačke vijeka, bili mozak svih teških prevara u korist litvanskih gangstera, ali i domaćih političara i tajkuna koji su činili ovu ozloglašenu kriminalnu organizaciju isključivo radi ličnog interesa.

Rezultat njihove lojalnosti i pridršavanje omerte (mafijaškog zavjeta ćutanja) je enormno bogatsvo koje su stekli u vidu ogromnih salda na ličnim računima, nekretninama u BiH i u Srbiji, te status zaštićenih ličnosti prilikom istraga koje je sproveo MUP Srpske ulaskom u fabriku 2013.godine. Kako to da su Čedo Zelenović , Gordan Vuković ( kum oZorana Stevanovića) i ostali saučesnici još uvijek na slobodi?                                              
Postavlja se pitanje ministru finansija u Vladi RS-a Zoranu Tegeltiji kako ga je Sonja Rubež ucijenila i doslovce u jednom Dopisu upozorila da će sve ispričati u javnosti o njegovoj sprezi sa Mafijom, i da neće imati milosti ni prema kome, a posebno prema njemu, ako dopusti da je uhapse pripadnici Uprave kriminalističke policije Srpske na čelu sa Sinišom Kostreševićem!?                               

Sonja očigledno sve zna, ostavila je trag, a kad-tad saznaće i javnost uvaženi ministre!!!! Hoću da napomenem da nije u redu stalno prozivati policiju da ne radi svoj posao. Tada, 2013.godine po ulasku u Fabriku glinice Birač, policija je odradila svoj posao profesionalno i sačinila zapisnike o tome. Tačno se zna do koga su oni došli i  ko je zaustavio dalju istragu MUPa Srpske izdavanjem naređenja ministru Radislavu Jovičiću, koji je slušanjem i lojalnošću kriminogenim strukturama izdao svoj poziv i svoju profesiju.                                 

Takođe je i Devizni inspektorat Srpske, koji je djelovao u okviru Ministarstva finansija, sačinio je Zapisnik u kome se jasno navodi da su sve pravne radnje koje su Litvanci proveli u vidu prenosenja udijela i zasnivanja zaloga i hipoteka nad imovinom Fabrike glinice Birač ništavne, i da Tužilaštvo i Pravobranilaštvo po sili zakona moraju poništiti te radnje.                                    
Mora se priznati da je Klan-Bratija, čiji su realizatori Zoran Stevanović  i kontraverzni fočanski biznismen Gordan Pavlović, imala pored plana A i plan B, C, D , koji su gradacijski bili sve drskije i bezobzirniji. U njegovom sprovođenju se primjenjuje i nasilje prema onima koji stanu na put i pokušaju spriječiti sprovođenje plana otimanja Alumine. Tako su pretučeni i neki članovi Uprave Alumine, kao što je onaj skorašnji, do danas nerasvjetljeni napad na Mileta Matića, iza koga, bez sumnje, stoji Bratija.                                             
Prvi plan Bratije još u 2015. godini je bio da se Pavloviću prizna 122 miliona KM u stečaju Birča, da bi time, pored postojećih priznatih potraživanja od 90 miliona (gdje RS ima preko 42 miliona priznatih potraživanja, BH Gas 26, Srbija Gas 6, itd), Pavlović imao apsolutnu većinu i kontrolu nad Fabrikom glinice Birač, a time i Aluminom, kao ćerkom kompanije. U okviru ove apsolutne većine, kontrolu bi, prema riječima Stevanovića imao i Milorad Dodik, odnosno Dodik, Stevanović i Pavlović bi skupa kontrolisali Aluminu. Ovaj plan su osujetili stečajni organi Birača, kao i činjenica da je sporno potraživanje koje je Pavgord kupio od Ukio banke nepriznato, tj. nepostojeće.                                          
Ovaj plan je nastavio da egzistira, s tim da je u operativu početkom 2016. godine zvanično uveden i Plan B, a to je bilo imenovanje Zorana Stevanovića za novog direktora Alumine, jer bi sa te pozicije, odnosno kontrole novčanih tokova, brzo i lako ovladao i Biračem. Zamislite, gradonačelnik grada koji želi istovremeno da bude i direktor jednog od najvećih privrednog giganata u RS?! Nedvosmislen konflikt interesa nije smetao Stevanoviću da se otvoreno i beskrupulozno bori za ovu poziciju.                                      
Da Režim Milorada Dodika, tj. Bratija, stoji iza svih radnji koje su Stevanović&Pavlović&co preduzeli, uključujući i sijaset prijetnji, zastrašivanja i napada, najbolje govori činjenica da je Vlada papaka početkom 2016. godine donijela sramni Zaključak kojim se traži imenovanje Zorana Stevanovića za direktora Alumine. Koliko je nezakonit bio taj zaključak govori i činjenica da Vlada nema baš nikakva ovlašćenje prema Alumini, te da se ovim direktno umješala u stečajni postupak Birača koji je sudski postupak.                                   
Dakle, stepen bezobzirnosti Klana  je na ovom primjeru najbolje prikazan, i to kroz neposredno miješanje izvršne vlasti u sudski postupak?!
Plan B je završio potpunim fijaskom po Bratiju, ali je bio odličan primjer koji nedvosmisleno ukazuje na stepen privatnog interesa Milorada Dodika za Aluminu.
U međuvremenu, Bratija sav fokus stavljaju na Plan C, koji je ubjedljivo najopakiji, Milorada Dodika prikazuje isključivo u svilenim rukavicama, dok se Stevanović&Pavlović&co valjaju u blatu do grla.                                                           
Plan C je bio da se preko strogo kontrolisanog suda u Zvorniku, uz podršku visoko kotiranog sudije iz Okružnog suda u Bijeljini, napadne direktno Alumina, i to putem blokade računa. Bratija je računala da će se odmah nakon ove blokade krenuti u pregovore sa Stevanović&Pavlović&Co, pa su tako Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija, u aprilu 2017. godine pokušali da primoraju Aluminu i Birač na dogovor, ignorišući ranije sudske presude o nepostojanju potraživanja ili zaloga.                                 
U tom pogledu, javno se postavlja pitanje Željki Cvijanović da li zna koliko krivičnih prijava i izvještaja o učinjenom krivičnom djelu je sastavljeno protiv Pavgorda samo od istražnih organa u RS?

– Da li je svjesna da je i sama, svojim radnjama u korist Pavgorda sudjelovala u najveću otimačinu resursa u RS?
– Da li je svjesna da je svojim radnjama podržala veoma organizovanu kontroverznu grupu čije je djelovanje pogubno za RS?
Svjesna je Željka Cvijanović svih odgovora na ova pitanja, ali joj je itekako jasno da iz Stevanović&Pavgord&Co stoji Milorad Dodik, a čije naredbe bespogovorno mora da izvršava.                                    
Na terenu se trenutno primjenju Plan D, koji je za Bratiju možda najpogubniji, jer otvoreno prikazuje svu njihovu bezobzirnost, ali i korumpiranost pravosuđa, naročito onog zvorničkog. Sada Bratija, napada na Birač kao firmu u stečaju, pokušavajući da preko nenadležnog suda, za nepostojeće potraživanje i zaloge, doslovno otme Aluminu. Bratija je samo na korak od najbezobzirnije pljačke u ovom dijelu svijeta.
Apsolutno ćutanje institucija, ali i državnih režimskih medija o ovom razbojništvu, opet jasno dokazuje da iza ovog plana stoji lično Milorad Dodik.
Kada se sve ovo uzme u obzir, a ako se fokus stavi na pravosuđe, direktno urušeno radom i pritiscima režima. Kada se samo uzme u obzir način funkcionisanja Osnovnog suda u Zvorniku na primjeru Alumine i Birača, nedvosmisleno se vidi da su ove institucije duboko urušene, da ne rade po zakonu, ne sude po pravu i pravdi, već da djeluju u isključivom pojedinačnom interesu režima, pojedinih moćnika, tajkuna i političara..