Pitanja i dokumenti za bračni par Rubež

Bračni par Sonju i Nenada Rubeža, kao lica koja su aktivno sudjelovala u propasti i stečaju Birača, očito je pogodilo istraživanje i pisanje, pa mi je prije dva dana od Sonje Rubež stiglo pismo i „Zahtjev za demantovanje“, u kome se imenovana predstavila kao smerna žena, majka, baka i supruga koja nikada nije učestvovala u kriminalnim radnjama već se kao pravnik suprostavljala svakoj nepravdi i živjela pošteno!?                                                                                

Želim da naglasim da nemam ništa lično protiv bračnog para Sonje i Nenada Rubeža, koji je očigledno nervozan jer ih neka pitanja pogađaju, ali imam protiv kriminala, a posebno onog koji Bratija na čelu sa samom državom godinama sprovodi prema Birču i Alumini, kao strateškim firmama u regiji i istoku Srpske. Bratija bodri i podstiče Pavgord da blokira Aluminu, te sprečava svako procesuiranje Zorana Stevanovića, Pavgorda ili sudija Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini koji im direktno pomažu u pljački vijeka. Sonja i Nenad Rubež su danas direktno povezani sa fočanskim Pavgordom, koji uz pomoć gradonačelnika Zorana Stevanovića pokušava da razori i preuzme Aluminu.                                                                                                           

Zato se postavlja pitanje Sonji Rubež da li su ona i njen muž u direktnom sukobu interesa kada istovremeno zastupaju i Pavgord i Birač?!

Podsjetiću da je Sonja Rubež bila u pravnom timu Birača, a da je njen muž i dalje u pravnom timu i zastupa Birač, a istovremeno kao advokat zastupa i Pavgord!

Takođe postavlja se pitanje Sonji Rubež da li je bila predsjednik Skupština Birača na kojima je izvršen kriminal vijeka, kada je od litvanskih firmi preuzet dug od 155 miliona maraka od strane Birač Evrope, ili kada je založena cijela imovina Birča i povezanih firmi?                                                                                                                    O ovome su vrlo intenzivno i detaljno pisale moje kolege,  ali bih i sam mogao da osvježim pamćenje Sonji Rubež bez imputiranja da je kriminalac, jer to treba da utvrde nadležni organi, ali ukazujući da je zalaganje zvorničkih firmi kriminal vijeka.

Podsjetiću Sonju Rubež da upravo na osnovu tako upisanih zaloga danas Zoran Stevanović i Gordan Pavlović Pavgord, uz podršku vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju da otmu Birač i Aluminu. Ovdje se opet vraćamo na pitanje, kakva je veza između Rubeža i Pavgorda?

Kako Sonja Rubež reče, njoj i njenoj familiji nije omogućeno da se bave drugim poslovima osim u privatnom sektoru, ali izgleda da su se Rubeži ipak dobro snašli!? To najbolje potvrđuje činjenica i navodni zajam od 141.000 KM, koji je Nenad Rubež, suprug Sonje Rubež, dao Alumini još 12.04.2011. godine!?                                                                                           

Čudno je da gospođi Rubež, kao vrsnom pravniku, nije smješno, površno ili čak prevarno da jedno fizičko lice pozajmi novac  privrednom gigantu kao što je Alumina?! Postavlja se pitanje da li je Nenad Rubež dao ovaj „zajam“ ili je riječ o nekom drugom poslu? U tom pogledu, volio bi da Sonja Rubež odgovori o čemu se radi, i dostavi dokaze kako bi odagnali sve sumnje o eventualnim nezakonitim radnjama!                                                                                                

Kako su se Rubeži dobro snašli u radu sa Litvancima, koji su prema riječima Zorana Tegeltije izvukli milijardu maraka, govori i uvid imovinski karton bračnog para Rubež, u kome je nekoliko luksuznih stanova i poslovnih prostora u Beogradu, niz automobila, ozbiljne i velike imovine u Republici Srpskoj, gdje prednjače luksuzno opremljene vikendice (kuće) i stanovi.

Postavlja se pitanje zašto Nenad Rubež zastupa firmu Pavgord, koja pokušava da uništi i preuzme Aluminu, potom eventualno rasproda fabriku i isječe je u staro gvožđe za Željezaru u Zenici?

Imaju li Rubeži saosjećanja prema porodicama i ljudima koji rade u toj fabrici, ili se opredjeljuju vođeni samo ličnim interesima?!                                                                                                                                                               

Da li je Rubežima poznato da Bratija preko korumpiranih sudija iz Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini vodi brutalne i nezakonite postupke protiv Birača i Alumine, i to po osnovu poslova u čijem kreiranju su i sami Rubeži učestvovali, ili barem predsjedavali skupštinama na kojima su sporni poslovi odobreni?

Na nesreću naše države, upravo ti poslovi, ta kriminalna preuzimanja dugova od 155 miliona KM  su bile predmet izvještaja Uprave kriminalističke policije RS u 2013. godini, ali ona i dalje nažalost stoje u ladicama tužiteljice Okružnog tužilaštva u Banja Luci Svjetlanke Bijelić!? Upravo sa njom. kako saznajem, Sonja Rubež je imala vrlo prisnu komunikaciju!? Upravo na osnovu tih zaloga u ladicama sada se Pavgord kriminalno pokušava naplatiti prema Alumini i Biraču, a država ćuti umjesto da štiti svoju imovinu i javni interes?!

Molim gospođu Rubež kada sledeći put bude tražila „Zahtjev za demantovanje“ da mi dostavi koje informacije konkretno želi da demantujem, kao i dokaze koji to potkrepljuju, jer priča Rubeža o poštenju, čojstvu i junaštvu se ne podudara sa njihovim radnjama, imovini i postupcima!

 

Nebojša Vukanović