palpal

Pismo Sonje Rubež, pravnice Birča u stečaju

Nakon niza tekstova o Klanu, hobotnici, kriminalu u Fabrici glinice „Birač“ i pokušaju otimanja „Alumine“, stigla nam je reakcija Sonje Rubež, pravnice u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju. Ona demantuje tvrdnje da je u „Birču“ i „Alumini“ bilo kriminala, te tvrdi da je savjesno i odgovorno radila svoj posao, navodno nije nikog ucjenjivala i nije učestvovala u sastavljanju i sklapanju štetnih Ugovora. Pismo Sonje Rubež prenosim u cjelosti.

 

Nebojša Vukanoviću ,

Ja sam Sonja Rubež ,žena , majka , baka , supruga , kćerka i sestra kao što su to vaša majka supruga, kćerka i sestra u koliko ih imate i zato bi više  trebali razumjeti  uticaj onoga što pišete . Već pet godina me pokušavaju  označiti kao krivca , kriminalca ili bar skrenuti pažnju na mene kako se niko ne bi bavio onim čime treba da se bavi . Vaša javna riječ koja je objavljena predstavlja uvrede i klevete kako za mene tako i  za moju cijelu  porodicu .  I ako je bio red da vi tražite da čujete drugu , moju , stranu priče što vi niste tražili , ja ću vam reći : Nikada u životu , moja porodica i ja nismo bili kriminalci niti smo se bavili kriminalom . Naprotiv , uvijek smo se kao pravnici suprostavljali svakoj nepravdi a kao porodica živjeli  pošteno . Nikada u životu nismo nikog ucenjivali niti smo se bavili takvim poslovima . Nikada u životu nismo bili dio politike niti smo pripadali bilo  kakvim grupacijama i/ili klanovima kako ih vi zovete. Meni, mom sinu i suprugu koji smo pravnici i  advokati nije omogućeno da radimo u ovoj državi ni jedan drugi posao  osim  posla u privatnom sektoru , zbog čega su kao i zbog silnih kleveta i uvreda , moj sin i snaha , dva intelektualca sa završenim renomiranim državnim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu , bili prisiljeni da napuste BiH .                                                                                                                             

Svojim pisanjem i iznošenjem neistina vi se pridružujete onima koji besomučno napadaju moju porodicu . Što se tiče navoda o zataškavanju našeg „kriminala “  to su bezočne neistine . Imam više od deset pokrenutih postupaka u kojima tražim da taj ko piše , odnosno daje  takve  informacije , dokaže taj  kriminal , niko još to nije uspio  . Naprotiv , imam sudskih odluka u kojima je suprotno dokazano , da kriminal ne postoji . Ukoliko želite istinu i fer izvještavanje javnosti trebali bi ste provjeriti ono što vam neko dostavi da objavite a prvenstveno bi trebali  provjeriti radnje te , odnosno tih osoba . I ako je jedna od tih osoba koja vam je dostavila ove informacije još u 2013. godini izjavila da „neko mora biti kriv a mene poznaju svi zbog čega će prihvatiti  da je to istina “ ovo više ne vjeruje niko , jer baš ti koji me poznaju znaju da nikada nisam radila takve stvari . Pozivam vas da više ne objavljujete neistine o meni i mojoj porodici niti da nas klevećete na bilo koji način .                                                                                                      

Za sve što smo ja i moja porodica radili  stojimo na raspolaganju svim organima  za bilo kakve odgovore i postupke . Na kraju ću  poželjeti da oni koji su vam dali informacije kao i njihova djeca uvijek imaju onoliko bogatstva i novca  koliko smo mi stekli kriminalom . Neću im poželjeti da budu zdravi onoliko koliko je  istinito ovo što je objavljeno , sada i ranije ,  jer  to ne želim nikom pa ni smrtnim neprijateljima . Želim svako dobro svim ljudima a onaj ko treba da sudi i odlučuje neka sudi , mislim na onoga koga niko ne može ucjenjivati niti potplatiti da nešto uradi .

Sonja Rubež