Писмо Мила Ђукановића патријарху Павлу 1998. године

Од великог Србина који је почетком 90-их због хрватске шаховнице мрзио шах, Мило Ђукановић се претворио у највећег непријатеља српског народа у Црној Гори, већег од црногорских усташа Секуле Дрљевића и Савића Марковића Штедимлије. О заокретима Мила Ђукановића, који сада хапси и прогони Србе, покушава отети имовину и манастире Српској православној цркви, говори и његово писмо упућено блаженопочившем патријарху српском Павлу крајем 1998. године, у коме се са пуно поштовања опходи према патријарху и црногорском митрополиту.

Данас се организује велики народни Сабор у Подгорици, на који ћу свакако отићи јер треба устати у заштиту понижених и обесправљених, и дићи јавно глас против прогона српског народа и покушаја отимања светиња, цркава и манастира СПЦ. Ипак  треба бити искрен и признати да и сам митрополит Амфилохије, уз владику Јоаникија организатор скупа, сноси добро дио одговорност за Мила и догађање у Црној Гори у последње 22 године, јер је уочи другог круга кључних предсједничких избора у Црној Гори 1997. године и историјског дуела Момира Булатовића и Мила Ђукановића подржао нажалост Мила, и тако му дао моћ коју је аутократа злоупотријебио. Као подајећање на не тако давна времена, преносим писмо Мила Ђукановића, тадашњег предсједника Црне Горе, патријарху српском Павлу.

 

Писжо Мила Ђукановића патријарху Павлу 25.11.1998. године

Ваша Светости,

Захваљујем на Вашем писму од 17. новембра ове године. До краја дијелим са Вама мишљење о значају Митрополије црногорско-приморске за Црну Гору, и о њеној улози кроз историју у борби за слободу црногорског, српског и осталих балканских народа.

Што се тиче конкретног повода Вашег обраћања, најодговорнији представници власти у Црној Гори, укључујући и оне који су ресорно задужени за ова питања, више пута су у континуитету јавно саопштили званичне ставове. Вама, као и свим црквеним великодостојницима, познат је и мој однос према Српској православној цркви, Митрополији црногорско-приморској, и уваженом Митрополиту, што сам изражавао и својим присуством литургијама које он лично служи, као и у другим приликама.

У вези догађаја 31. октобра ове године на Цетињу, као и односа државних медија према томе, свој став сам изнио и у интервјуу у посљедњем броју београдског НИН-а. Остајем при оцјени да се ту ради више о политичком, него о вјерском питању, и да из свега не треба извлачити далекосежне закључке, а посебно не треба доводити у питање однос државних органа Црне Горе према Митрополији црногорско-приморској, према којој се, као и Митрополиту, односимо с уважавањем.

Желим да Вас увјерим, Ваша Светости, у изразе мојег особитог уважавања и према Вама лично, са надом у наше добре односе међусобног повјерења и пријатељства.

С поштовањем,

Мило Ђукановић