Pismo Mila Đukanovića patrijarhu Pavlu 1998. godine

Od velikog Srbina koji je početkom 90-ih zbog hrvatske šahovnice mrzio šah, Milo Đukanović se pretvorio u najvećeg neprijatelja srpskog naroda u Crnoj Gori, većeg od crnogorskih ustaša Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije. O zaokretima Mila Đukanovića, koji sada hapsi i progoni Srbe, pokušava oteti imovinu i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi, govori i njegovo pismo upućeno blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu krajem 1998. godine, u kome se sa puno poštovanja ophodi prema patrijarhu i crnogorskom mitropolitu.

Danas se organizuje veliki narodni Sabor u Podgorici, na koji ću svakako otići jer treba ustati u zaštitu poniženih i obespravljenih, i dići javno glas protiv progona srpskog naroda i pokušaja otimanja svetinja, crkava i manastira SPC. Ipak  treba biti iskren i priznati da i sam mitropolit Amfilohije, uz vladiku Joanikija organizator skupa, snosi dobro dio odgovornost za Mila i događanje u Crnoj Gori u poslednje 22 godine, jer je uoči drugog kruga ključnih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 1997. godine i istorijskog duela Momira Bulatovića i Mila Đukanovića podržao nažalost Mila, i tako mu dao moć koju je autokrata zloupotrijebio. Kao podajećanje na ne tako davna vremena, prenosim pismo Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Crne Gore, patrijarhu srpskom Pavlu.

 

Pisžo Mila Đukanovića patrijarhu Pavlu 25.11.1998. godine

Vaša Svetosti,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 17. novembra ove godine. Do kraja dijelim sa Vama mišljenje o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske za Crnu Goru, i o njenoj ulozi kroz istoriju u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Što se tiče konkretnog povoda Vašeg obraćanja, najodgovorniji predstavnici vlasti u Crnoj Gori, uključujući i one koji su resorno zaduženi za ova pitanja, više puta su u kontinuitetu javno saopštili zvanične stavove. Vama, kao i svim crkvenim velikodostojnicima, poznat je i moj odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, i uvaženom Mitropolitu, što sam izražavao i svojim prisustvom liturgijama koje on lično služi, kao i u drugim prilikama.

U vezi događaja 31. oktobra ove godine na Cetinju, kao i odnosa državnih medija prema tome, svoj stav sam iznio i u intervjuu u posljednjem broju beogradskog NIN-a. Ostajem pri ocjeni da se tu radi više o političkom, nego o vjerskom pitanju, i da iz svega ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke, a posebno ne treba dovoditi u pitanje odnos državnih organa Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, prema kojoj se, kao i Mitropolitu, odnosimo s uvažavanjem.

Želim da Vas uvjerim, Vaša Svetosti, u izraze mojeg osobitog uvažavanja i prema Vama lično, sa nadom u naše dobre odnose međusobnog povjerenja i prijateljstva.

S poštovanjem,

Milo Đukanović