palpal

Pismo Hercegovcima

Hercegovci_u_zasedi.gif

Pismo Hercegovcima

U nedelju se održavaju lokalni izbori na kojima zbog pravnog nasilja i nezakonite i neutemeljene Odluke CIK-a BiH o zabrani učešća ne učestvuje moja Lista. Ni 2012. kada sam bio nezavisni kandidat za gradonačelnika Trebinja, ni 2014. godine kada je Lista za pravdu i red prvi put izašla na izbore nisam govorio građanima za koga treba da glasaju, pa to neću raditi ni novog puta.

Hercegovce, posebno Trebinjce, želim da podsjetim na veliku grešku koju su napravili na opštim izborima 2014. godine, i zbog koje ispaštaju svi građani Republike Srpske. Ne trebam posebno podsjećati Hercegovce da je upravo zbog tri „energetska“ poslanika i neviđenih zloupotreba u elektro-energetskom sektoru došlo do povećanje cijene struje i kraha pojedinih preduzeća koje su neviđenom pljačkom dovedena na ivicu stečaja, i da su upravo glasovi koje je Dodik osvojio u Trebinju, Nevesinju, Bileći, Višegradu i drugim hercegovačkim opštinama presudno uticali na konačan rezultat izbora. Stručna javnost i nauka tek treba da da utvrdi kako je SNSD i Dodik 2014. godine u Trebinju i Hercegovini poboljšao izborni rezultat za više od 20% a da tokom desetogodišnje vladavine nije ispunio nijedno obećanje, i da je u bezbroj navrata prevario naivne Hercegovce. Sumnjam da smo baš toliko kratke pameti, i da trebam podsjećati na Vučetića, niz velikih prevara i Nikolu Teslu, prevaru sa Novoteksom, otimanju i poklanjanju fabrike radnicima po Marksovom modelu, Fabriku sintetičkih ulja u Bileći, propale projekte drugog bloka RiTE Gacko, HE Dabar, aerodroma, turističkih naselja, obnove saobraćajnica, pruga.. Dug je niz velikih Dodikovih prevara i obmana koje mnogi Hercegovci, slijepi pored očiju, nažalost ne žele da vide.

Treba imati u vidu da Dodik nikada nije znao da cijeni, poštuje i nagradi višegodišnju slijepu podršku Herecgovaca. Nikada nijedan Hercegovac nije bio imenovan na neku važniju funkciju, i u Vladi RS ne samo da nema nijednog ministra iz Hercegovine, već nema ni pomoćnika, zamjenika, sekretara… Tokom cijelog perioda njegove vladavine na čelu Elektroprivrede RS, jedinog važnog javnog preduzeća čije je sjedište u Hercegovini, uvijek je dovođen kadar iz Laktaša jer ovdje po Dodikovim aršinima nema pametnog, obrazovanog i sposobnog kadra da rukovodi sistemom.

Hercegovci treba da znaju da RiTE Gacko godišnje proizvede oko 120 000 000 maraka struje, HET 60 000 000, HE Višegrad 35 000 000, i da je u proteklih 10 godina u Hercegovini proizvedeno više od 2 milijarde maraka struje a da od silnih novaca nije napravljen nijedan kapitalni objekat u Hercegovini. Vjerujem da nakon stotine napisanih tekstova i objavljeih dokumenata ne trebam podsjećati gdje su novci završili. Kandidat Luka je pravi umjetnik i mađioničar koji vješto skriva novce kao Hudini karte. On već 10 godina rukovodi kapitalnim investicijama HET-a, do sada je potrošio blizu 400 000 000 maraka, a osim makete HE Grančarevo ispred sjedišta HET-a nema drugog objekta koji bi mogao pokazati da je napravio i završio za 10 godina.

Tokom 10-ošnje Dodikove vladavine u njegovom drugom mandatu zatvoren je veliki broj preduzeća, privreda je uništena, više hiljada radnika je ostalo bez posla, više hiljada mladih je napustilo Hercegovinu, a da on nijednim gestom nije pokušao da spasi neko preduzeće i poboljša situaciju.

Hercegovci su 2014. pali na popravni ispit i više nemaju pravo na grešku. Mladi treba da imaju u vidu da je naš Trebinjac Vlado Mijanović, zvani Vlada Revolucija, bio vođa studentskog protesta u Beogradu 1968. godine i da su mnogo puta kroz istoriju Hercegovci prkosili moćnicima i okupatorima, dizali bune i ustanke. Sigurno je da se oni nisu borili za društvo u kome će se mladi i obrazovani ljudi ponižavati i pretvarati u brojeve i sigurne glasove koji treba da poslušno trčkaraju svaki put kada ih neki osioni partijski moćnik pozove na telefon. Mladi moraju znati da ih niko ne gleda i ne kontroliše dok glasaju iza paravana, i da ne mogu da se žale što žive u najsiromašnijoj državi u Evropi ako prodaju dušu đavolu za autobusnu kartu, obećanje, sitan poklon, pripravnički staž..

Lično sam razočaran činjenicom da Partija sa 5 000 članova nije uspjela da građanima tokom mjesec dana kampanje ponudi bar jednu novu zdravu ideju osim besmislene priče o obilaznici, tunelima i mostovima koji će spojiti Aleksinu Među sa Prljačom.. Mislio sam da će preraditi bar jedan projekat iz mog programa na 80 strana, ali bezidejna interesna skupina ni to nije uspjela.

Poslednji pritisci, prijetnje i ucjene radnicima HET-a, Elektroprivrede, zastrašivanje i pritisak na sve građane Hercegovine jasno pokazuju da je režim zahvatila poslednja terminalna faza raspadanja, i da imamo posla sa opasnim kriminalcima koji za ostvarenje svog cilja ne biraju sredstva i ponašaju se kao klasična mafijaška organizacija. Na Heregovcima je da odluče da li će i dalje da ljube lance, sami sebe dobrovoljno i svjesno pokore i pretvore u sužnje, ili će se iskupiti za greške iz prošlosti, podići glavu i reći DOSTA JE onima koji ih lažu, kradu, zastrašuju, ponižavaju i ubijaju proteklih 10 godina. Ukoliko ponovo pokleknu i svjesno naprave grešku posledice će ispaštati godinama, a iza sebe će ostaviti veliku mrlju nad slavnom istorijom Zemlje Humske i vojvodstva Svetog Save.

Nebojša Vukanović