palpal

Pismo čitateljke Slobodanke Tanović Škoro

Naš portal oduvijek je otvoren za pisma i tekstove naših čitalaca i autora koji žele da iznesu svoj stav i mišljenje o aktuelnom trenutku i dešavanjima. Stiglo nam je pismo čitateljke Slobodanke Tanović Škoro, iz Pridvoraca pored Trebinja, koje prenosimo u cjelosti.

 

OTVORENO PISMO
VLADIKI GRIGORIJU DURIĆU

Trebinje, 29. oktobar 2017. godine

 

Poštovani,

Poznato Vma je da su Muslimani- ustaše izvršili su genocid na Pridvoračkoj jami 23. juna 1941. godine. Oko 23,00 sata ubijeno je na brutalan način, udarcem čekića u potiljak trinaest Svetosavskih Srba civila: Šakota Božidar- Boško, Stijačić Obren, Andrijašević Mihajlo, Miljanović Jakov, Pidžula Božo, učenik Pidžula Milorad , Ćurić Blagoje , Ćurić Đorđe, Madžar Jovo, solunac Babić Trifko, Miljković Stevo, Kukurić Lazar, Sokolović Aleksa.
Sa Pridvoračke jame uspjeli su da pobjegnu, moj otac Jefto Škoro, moj kršteni kum Vaso Popovčević i Jovo- Vule Vlačić. Oni su znali poimenično sve ratne zločince sa Pridvoračke jame. Nijedan musliman- ustaša nikada nije sudski procesuiran. Neki su bili i članovi zločinačke organizacije SUBNORA, koja je sistemski decenijama skrivala zločin- genocid koji je počinjen nad Svetosavskim Srbima civilima u periodu 1941- 1945. godina.

Gospodine Duriću, Vi ste znali za genocid koji je počinjen na Pridvoračkoj jami 23. Juna 1941. godine, ali ste zbog promovisanja „ekumenističkog bratstva i jedinstva“ doveli u MZ Pridvorci 04. Oktobra 2017. godine katoličke fratre na promociju izložbeno- prodajnog salona „VOKEL“.
ZAŠTO STE PONIZILI PRIDVORAČKE MUČENIKE ? HOĆE LI KOD VAS BITI RADO VIĐEN GOST I FRATAR ILIJA TOMAS IZ KLEPACA?


Hrvati- ustaše ubile su mog oca Jefta Škoru, svjedoka genocida na Pridvoračkoj jami , u Splitu 12. februara 1942. godine. Rođena sestra mog oca Jefta Škore, Sava Borozan bila je udata za Đuru Borozana iz Mostara. Tetka Sava Borozan živjela je u Mostaru. Đuru Borozana ubili su hrvati- ustaše 18. aprila 1941. godine, na kućnom pragu u okupiranom Mostaru. Rođaka Dragu Borozana, učenika od 14 godina ubili su Hrvati- ustaše u aprilu 1941. godine u Mostaru, mog rođaka Lazara Borozana, učenika od 16 godina odvode Hrvati- ustaše u Gospić u avgustu 1941. godine, da bi ga bacili u Šatanovu jamu na Velebitu, zajedno sa još 38.000 pravoslavnih Srba .Hrvati- ustaše odvode iz Mostara u oktobru 1941. godine moju tetku Savu Borozan, moje rođake Danila, Anđelka i Branka Borozan i moju rodicu Danicu Borozan, koja je imala 13 godina u ustaški koncentracioni logor u Capragu. Poslije kraćeg vremena, Hrvati- ustaše odvode moje rođake Danila i Anđelka Borozan iz ustaškog logora Caprag u ustaški nacifašistički koncentracioni logor „Jasenovac“, gđe su ubijeni. Moja tetka Sava Borozan, rođak Branko Borozan i rodica Danica Borozan odvedeni su iz koncentracionog logora „Caprag“ u mjesto Dvor na Uni. Zahvaljujući Italijanima oni su oslobođeni i vozom prebačeni do Mostara. U Mostar su se po pričanju tetke Save Borozan vratili u decembru 1941. godine.

Prva supruga mog oca Jefta Škora bila je Šakota Darinka iz sela Kozica, srez Stolac. Šura mog oca Jefta, Boška Šakota bačen je u Pridvoračku jamu 23. juna 1941. godine, od strane muslimana- ustaša i Hrvata- ustaša. Drugi šura mog oca Jefta, Danilo Šakota, bačen je sa svoja dva sina Brankom i Ljubom u jamu na Bivoljem brdu u ljeto 1941. godine. Treći sin Danila Šakote, Veljko Šakota bačen je u jamu Vreuša- Kukauša u ljeto 1941. godine. Kćerka Danila Šakote, Ljubica Radan ubijena je u junu 1941. godine, na Berkovićima. Treći šura mog oca Jefta, Kojo Šakota, ubijen je u Opuzenu u Hrvatskoj u ljeto 1941. godine. Isti dan je sa još 200 pravoslavnih Srba civila u Opuzenu ubijen i sin Koja Šakote, Milan Šakota. Četvrti šura mog oca Jefta, Simo Šakota, bačen je u jamu Vreuša- Kukauša u ljeto 1941. godine. Sinovi Sima Šakote : Vojko, Jovo i Novica ubijeni su kod katoličkog samostana Humac- Ljubuški.

KĆERKA SIMA ŠAKOTE, MILEVA BILA JE UDATA ZA LAZARA BULUTA U MUČENIČKE PREBILOVCE. MILEVA BULUT JE BAČENA U ŠURMANAČKU JAMU 6. AVGUSTA 1941. GODINE, ZAJEDNO SA SVOJE SEDMERO ĐECE: OLGOM (14), KOSTOM (12), BOSOM (10), MOMČILOM (8), RADOJKOM (6), DANILOM (3) i MILOVANOM (2) GODINE.

Posmrtni ostaci mučenice Mileve Bulut i sedam malih anđela izvađene su iz Šurmanačke jame , zajedno sa posmrtnim ostacima još 500 žena i đece tek 1991. godine (čekalo se u ime „socijalističkog bratstva i jedinstva“), kao i 4 000 pravoslavnih Srba ubijenih sa prostora Čapljinskog, Stolačkog i Metkovićkog sreza i sahranjeni u mučeničkim Prebilovcima 06. Avgusta 1991. godine. Ustaške snage (HOS) minirale su spomen kriptu 08. avgusta 1992. godine, čime su po drugi put počinile strašni zločin- genocid, koji je počinjen u periodu 1992- 1995. odina, u građanskom ratu u BiH.

Spomen crkva posvećena Prebilovačkim mučenicima osveštana je u avgustu 2015. godine. Kasnije sam saznala, da ste Vi, poslije osveštanja crkve u Prebilovcima otišli u restoran na „Karaotoku“ (udaljen tri kilometra od Prebilovaca) da zajedno ručate sa Draganom Čovićem. Vama je poznato da je Dragan Čović bio 05. avgusta 2015. godine u Kninu na proslavi „Oluje“ sa kojom je protjerano 300.000 pravoslavnih Srba, iz Kninske Krajine. Dragan Čović nije bio na osveštanju crkve u Prebilovcima, niti se izvinio potomcima stradalim zbog počinjenog ustaškog zločina- genocida nad njihovim najmilijima.

vokel-otvaranje-trebinje-8.jpg
Uprkos ovim dobro poznatim činjenicama Vi gospodine Duriću organizujete dolazak Dragana Čovića u MZ pridvorci 04. oktobra 2017. godine. Prema Pridvoračkim mučenicima, prema Prebilovačkim mučenicima, prema stradalim pravoslavnim Srbima u Kninskoj Krajini, Vi se odnosite KETMENSKI.
Zašto ste gospodine Duriću postali KETMEN?
Vi ste gospodine Duriću postali ketmen, da bi ste mogli među svetosavskim Srbima „širiti ekumenističko bratstvo i jedinstvo“. Bratstvo širite preko materijalizma odnosno hrvatskog kapitala, kao u „Vokelu“.

Vi takođe KETMENSKI postupate i na drugim, izuzetno osjetljivim mjestima. U stradalom Srpskom selu Draželjevo- opština Gacko, prilikom osveštenja crkve prije dva mjeseca, koja je posvećena stradalim pravoslavnim Srbima od bezbožnika, započinjete i pjevate pjesmu o vojvodi Miloradu Popoviću, a istovremeno Vam ne smeta spomen obilježje ratnog zločinca Vlada Šegrta koji se nalazi na 50 metara udaljenosti od crkve Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju i koje je tu postavljeno 04. oktobra 2016. godine, iako Vi dobro znate da je ratni zločinac Vlado Šegrt naredio da se na brutalan način pobiju pravoslavni Srbi sela Draželjevo u aprilu 1942. godine.

grigorije.jpg

Svakom razumnom Srbinu oduzima se dah, kad se osvrne na strašnu istinu da je od 04. oktobra 2016. godine do 04. oktobra 2017. godine prošla godina dana, a da Vi gospodine Duriću niste reagovali i pismeno tražili od Skupštine grada Trebinja, da donese odluku i ukloni spomen obilježje gnusnog tatnog zločinca Save Kovačevića, koji se nalazi pored crkve Preobraženje Gospodnje u Trebinju.
Moj svekar Ljubo Tanović bio je u partizanima. Imao je status prvoborca. On mi je pričao za sve grozote koje su radili Sava Kovačević i Vlado Šegrt.

Gospodine Duriću, Vama je poznato da je ratni zločinac Sava Kovačević naredio da se pobiju kaluđeri Srpske Pravoslavne Crkve iz manastira Duži, Kosijerevo i Dobrićevo. U strašnom zločinu genocidu, na zvjerski način su ubijeni motkama u Trebinjskoj šumi, 23 decembra 1941. Ggdine kaluđeri manastira Duži: EVGENIJE ČERNJEVSKI, MIHAJLO SOKOLOV, JOVAN GAŠPAR. Kod sela Brani Do ubijen je đakon iz manastira Duži: Damjan Zotović 01. marta 1942. godine. Mladi đakon Damjan Zotović natjeran je od bezbožnika da sam sebi iskopa grob. Ubijen je na Badnji dan 1942. godine, jeromonah manastira Kosijerevo Teofan Bejatović. Mučenik Teofan Bejatović bačen je u jamu Vranjača na Vraćanovićima. Na Jovan-dan 1942. godine ubijen je jerej manastira Kosijerevo Risto Jaramaz. U sveopštem bezbožničkom ludilu ubijen je i jeromonah manastira Dobrićevo Timotije Kopvač. O ubistvima solunskih dobrovoljaca- nosioca Srpske državnosti da se i ne govori. O sistemskom ubijanju najumnijih pravoslavnih Srba bilo bi dugo da se govori. Šta samo reći o ubistvu najobrazovanijeg Srbina tog vremena dr. Novice Kraljevića na Prebilu 27. septembra 1942. godine.

Gospodine Duriću Vi KETMENSKI ĆUTITE 12 mjeseci. Vama ne nanosi duševni bol, postojanje spomen obilježja ratnog zločinca Save Kovačevića pored crkve Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.
Ako Vam ne smeta obilježje ratnog zločinca Save Kovačevića, meni smeta. Sava Kovačević je ubio mog krštenog kuma Vasu Popovčevića iz sela Tvrdoš. Moj kum je ubijen pored škole u Trebinjskoj Lastvi, krajem februara 1942. godine. Ja sam rođena 3. avgusta 1941. godine, dok je moj otac Jefto Škoro bio u izbjeglištvu u Grahovu, poslije bijega sa Pridvoračke jame 23. Juna 1941. godine. Moju majku Darinku je porodio dr. Petar Rundo, kojeg će muslimani- ustaše i hrvati- ustaše ubiti u ustaškom logoru u Trebinju u aprilu 1942. godine. Junak Vaso Popovčević krstio me je ispred ikonostasa u crkvi Preobraženje Gospodnje. (Vi ste uklonili ovaj ikonostas radi EKUMENIZMA), dana 11. novembra 1941. godine. Ikonostas je bio iz 1908. godine.

Zašto je ratni zločinac Sava Kovačević ubio mog kuma Vasu Popovčevića? Meni je moja majka Darinka pričala da je Vaso Popovčević dobio naređenje od Save Kovačevića da u mjestu Cerovica kod sela Tvrdoš presječe put Trebinje- Ljubinje i da napadne Italijansku kolonu u kojoj je trebao biti i pukovnik Pignjateli. Ovaj napad trebao je da se izvede oko 18. decembra 1941. godine. Kum Vaso je bio Svetosavski Srbin. Odbio je da izvrši naređenje, jer nije htio da strada pukovnik Pignjateli, koji je odobrio vađenje pravoslavnih Srba iz Pridvoračke jame 06. oktobra 1941. godine, koji je dao dva azbestna odijela koja su nosili, junak Rade Gurović i moj otac Jefto Škoro, kad su se spuštali u Pridvoračku jamu, koji je dao dvije gas maske i tri kamiona za prevoz posmrtnih ostataka do groblja u Podgljivlju. Italijanski pukovnik Pignjateli zabranio je muslimanima i Hrvatima da prisustvuju sahrani.

Kum Vaso Popovčević bio je jedan od organizatora sahrane. Odbijajući naređenje ratnog zločinca Save Kovačevića, kum Vaso Popovčević osta bez svog vlastitog života. Ono što nisu uradili muslimani- ustaše i Hrvati- ustaše na Pridvoračkoj jami 23. juna 1941. godine, uradio je pored škole u Lastvi, krajem februara 1942. godine, ratni zločinac Sava Kovačević. Ubio je svjedoka genocida na Pridvoračkoj jami.

Vama gospodine Duriću ne smeta što je predsjednik crkvenog odbora u Zasadu, istovremeno i i predsjednik SUBNORA- organizacije koja je postavila spomen obilježje ratnih zločinaca Save Kovačevića i Vlada Šegrta 04. oktobra 2016. godine pored crkve Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.
Svakom čovjeku i vjerujućem Srbinu , posebno onim Srbima kojima su najmiliji stradali od muslimana- ustaša i hrvata- ustaša i bezbožnika kakvi su bili ratni zločinci Sava Kovačević i Vlado Šegrt postaje hladno oko srca, kad su viđeli na Preobraženje Gospodnje 2017. godine, da se spomen obilježje ratnog zločinca Save Kopvačevića nalazi 50 metara udaljenosti od spomenika blaženopočivšeg PATRIJARHA PAVLA,BUDIMO LJUDI i ratni zločinac nalaze se na istoj javnoj površini.
Mili Bože koje svetogrđe.

Poslije svega, mene ne bi iznenadilo da Vi gospodine Duriću dovedete u mučeničke Prebilovce Sisačkog biskupa Vladu Kosića koji se na koncertu ustaše Marka Perkovića Tompsona popeo na binu u septembru 2017. godine. Biskupu ne smeta pjesma „Jasenovac i Gradiška Stara“.

Gospodine Duriću sa Vašim KETMENSTVOM ja se ne slažem i ja ga ne prihvatam, jer mi nanosi duševni bol. Ja ne prihvatam da „ socijalističko bratstvo i jedinstvo“, koje je propalo, zamjeni „ekumenističko bratstvo i jedinstvo“. Ja sam na strani stradalih u genocidu- Svetosavskih Srba- mučenika.

I S T I N A J E B O G U MILA

Trebinje, 09. 2ktobar 2017. godine kćer
Pridvoračkog mučenika


Slobodanka Tanović- Škoro