palpal

Pisma iz Zanzibara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine juče je razmatrao Izvještaj o radu visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu, na čijem je čelu (ne)potkovani vrhovni bosanski valija i kadija Milan Tegeltija. Vlast i opozicija su se napokon o nečemu složili, da je stanje u domaćem pravosuđu katastrofalno, i niko od poslanika nije glasao i podržao Izvještaj VSTS-a.

No ko za to još mali!  I dok su u Parlamentu u maglovitom Sarajevu poslanici ukazivali na brojne afere i propuste, predsjednik VSTS-a nepotkovani prvi valija i kadija Milan Tegeltija poslao im je razglednicu iz sjevernog  Zanzibara i Kenije uz poruku – hakuna matata!?

Našao sam da riječi hakuna matata na svahili jeziku znače život bez poštovanja pravila, odgovornosti i briga, i predstavlja jednostavno hedonističko načelo po kom žive pripadnici tanzanijskog plemena Mansaji! Prevedeno – mlatite vi poslanici i narodni predstavnici praznu slamu, boli mene briga šta vi laprdate i glasate protiv, ja sam bahat i nedodirljiv, (ne)potkovan na safariju u Africi a vi se sa glupim narodom gušite u smogu i magli, ne možete mi ništa.

Ovom zanimljivom i jasnom porukom da živi hedonističkim životom ne poštujući nikakva pravila i bez ikakve odgovornosti Tegeltija je svima bacio rukavicu u lice rugajući se u lice narodu i sirotinji. Živimo u vremenu bahatih i oholih, ali ovakva drskost i provokacija odavno nije viđena, i ako sada javnost ne izvrši pritisak a prvi bosanski kadija ne smjeni sa funkcije predsjednika VSTS-a, treba ukinuti potpuno pravosudni sistem jer je bolje da ga nema nego da je ovakav, bilo bi više pravde i reda u društvu.

 

Nebojša Vukanović