Pisma čitalaca

Izvještavanje ATV-a, RTRS-a i ostalih režimskih medija o navodnom zahtjevu Udruženja guslara za smjenom Vukote Govedarice sa funkcije predsjednika Udruženja, inspirisalo je jednog vjernog čitaoca da napiše i pošalje pismo sa željom da ga objavim. Pismo prenosim u cjelosti.

 

U ponedeljak 15-og oktobra u udarnim vjestima na Alternativnoj televiziji, koja je pastorče dodikove RTRS, kritikujući reakcije na krađu izbora, posebno osvrćući se na Vukotu Govedaricu, iznijela je podatak da je Udruženje guslara RS pokrenulo inicijativu da se Vukota isključi iz Udruženja. Kao prilog i potvrda ovoj tvrdnji prikazan je Vukota u narodnoj nošnji sa insertima iz svog guslarskog opusa. Nismo sigurni da je ovaj prilog emitovala i RTRS, ali bi bili radosni da jeste, jer bi to bilo prvi put od kako se pokojni Kopanja ustoličio u RTRS-u, da se na ovoj televiziji čuje zvuk gusala , koje simbolizuju srpsku kulturu.

Ne ulazeći u tačnost informacija da li je pokrenuta ili nije inicijativa za smjenu Vukote iz Udruženja guslara, ali se radujemo činjenici da smo prvi put čuli zvuke ovog drevnog instrumenta  na elektronskim medijima koje kontroliše „Veliki Srbin“. Napominjem da je zahvaljujući velikim naporima istaknutog srpskog intelektualca prof. Darka Tanaskovića, uz krsnu slavu, i gusle su stavljene pod zaštitu UNESKA. I zbog te činjenice, raduje nas i što smo čuli zvuke našeg drevnog instrumenta na režimskoj televiziji, pa makar i u podrugljivom smislu kako je i emitovano.

Iako nisam guslarski obrazovan, odnosno ne znam guslati, raduje me što zvuk ovog drevnog instrumenta, koji predstljvlja jedan od stubova srpske kulture, bio prisutan i u režimskim elektronskim medijima, ali nas obeshrabruje što je to učinjeno na ovakav način. Pretpostavljamo, bez ozbiljnijeg istraživanja, da bi veliki broj slušalaca i gledalaca rado čuo i slušao zvuke ovog drevnog instrumenta u određenim terminima, a zašto gusle uopšte nisu zastupljene u vašem programu – ne znamo?