Писма читалаца

Извјештавање АТВ-а, РТРС-а и осталих режимских медија о наводном захтјеву Удружења гуслара за смјеном Вукоте Говедарице са функције предсједника Удружења, инспирисало је једног вјерног читаоца да напише и пошаље писмо са жељом да га објавим. Писмо преносим у цјелости.

 

У понедељак 15-ог октобра у ударним вјестима на Алтернативној телевизији, која је пасторче додикове РТРС, критикујући реакције на крађу избора, посебно осврћући се на Вукоту Говедарицу, изнијела је податак да је Удружење гуслара РС покренуло иницијативу да се Вукота искључи из Удружења. Као прилог и потврда овој тврдњи приказан је Вукота у народној ношњи са инсертима из свог гусларског опуса. Нисмо сигурни да је овај прилог емитовала и РТРС, али би били радосни да јесте, јер би то било први пут од како се покојни Копања устоличио у РТРС-у, да се на овој телевизији чује звук гусала , које симболизују српску културу.

Не улазећи у тачност информација да ли је покренута или није иницијатива за смјену Вукоте из Удружења гуслара, али се радујемо чињеници да смо први пут чули звуке овог древног инструмента  на електронским медијима које контролише „Велики Србин“. Напомињем да је захваљујући великим напорима истакнутог српског интелектуалца проф. Дарка Танасковића, уз крсну славу, и гусле су стављене под заштиту УНЕСКА. И због те чињенице, радује нас и што смо чули звуке нашег древног инструмента на режимској телевизији, па макар и у подругљивом смислу како је и емитовано.

Иако нисам гусларски образован, односно не знам гуслати, радује ме што звук овог древног инструмента, који предстљвља један од стубова српске културе, био присутан и у режимским електронским медијима, али нас обесхрабрује што је то учињено на овакав начин. Претпостављамо, без озбиљнијег истраживања, да би велики број слушалаца и гледалаца радо чуо и слушао звуке овог древног инструмента у одређеним терминима, а зашто гусле уопште нису заступљене у вашем програму – не знамо?