Пирова побједа Самуила Ђокића

Писма и телеграми подршке које је добио, као Самуиле и Трифко у серији Волим ја неранџе но трпим, спасила је функцију предсједника покојних Социјалиста Петру др Ђокићу, који је показао да има више политичких живота него мачка.

Главни одбор СПРС Ђокић је направио по својој мјери, постављајући одане и послушне јер Партијом влада скоро двије деценије уклањајући сваког ко би интелектом, угледом и способностима могао да га угрози, тако да је било за очекивати да ће „прочистити“ пучисте предвођене Максимом Скоком. Пуно је било престројавања у Партији последњих дана, Скоку и Селаку су многи забили нож у леђа, не само протић и Марјанац који има славу бешику, па је често излазио до купатила кад су били преломни моменту, чекајући исход рата двају црвених ружа.

Скоко и Селак су насанкани од стране Милорада Додика, који је дао миг да је прави тренутак да крене у акцију, а на крају су само изиграни, осрамоћени и вјероватно ће последњи круг трчати код Чубриловића у ДРПОС-у. Лондонски ђак им је понудио да се јавно понизе, клекну на кољена и јавно пред новинарима прочитају „извињење“ које је написао Ђокић, Селак је чак наговарао Скока да прихвати и прочита папир, али је он то ипак одбио, свјестан да је ионако превише понижен и осрамоћен. Ђокић је сигурно размишљао о својим пропустима јер је умјесто Зврка из Невесиња, Момчила Вукотића, на компензациону листу ставио невјермог Максима, уз ријечи да је он ипак инжињер, а овај му је узвратио забијајући нож у леђа.

Ипак горак је укус Пирове побједе Лондонског ђака. Партија је умрла, самостално више никад неће освојити посланички мандат и прећи цензус, а Дамоклов мач и даље му виси над главом. Додик је дао задатак групи од пет побуњених посланика Социјалиста  да инсистирају на смјени министра Петра Ђокића, и већ наредне седмице могао би бити уклоњен из Владе. Марионета у улози лажног премијера Радован Вишковић са нестрпљењем чека да Додик да знак за уклањање Ђокића из Владе, али питање је да ли ће за то имати храбрости.

Познато је колико се Додик плаши Београда и Вучића, и уколико Дачић стави „вето“ и позове Додика, Самуило Ђокић ће још неко вријеме остати министар. Ипак толико је компромитован, понижен и без било каквог ауторитета у јавности да о(п)станак Лондонског ђака у Влади значи само још једно велико понижење свих институција Републике Српске.

 

Небојша Вукановић