Pilatovsko pranje ruku

Pranje.jpg

Pilatovsko pranje ruku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Specijalnom tužilaštvi RS protiv Dragana Vučetića, bivšeg direktora JP Nikola Tesla. Još prije više od godinu dana, dok je Vučetić prebacivao novce u Njemačku, upozoravao sam da beskrupulozni prevarant uništava javno preduzeće i tektilnu industriju tako što fiktivnim računima izvlači novac na račun svoje privatne firme „Nikola Tesla GMBH“ u Kelnu, ali je država, ministri i policija ostala gluha na brojne apele i upozorenja. Umjesto njegove smjene i hapšenja IRB je odobrio dodatnih 5 000 000 KM koje su nestale na računima više Vučetićevih fiktivnih firmi u Njemačkoj. I prije imenovanja Vučetića na odgovornu funkciju javno sam upitao odgovorne da li su pri zdravoj pameti i razumu, znaju li šta rade, ali je ministar finansija Zoran Tegeltija umirivao javnost da nema razloga za brigu jer to što je Vučetić ojadio i uništio brojne privatne firme ne znači da će loše upravljati javnim preduzećem.
Zanimljivo je da je policija podnijela Izvještaj Specijalnom tužilaštvu u trenutku kada je prema mojim informacijama istragu povelo i Tužilaštvo BiH na osnovu dokumentacije i originalnih novčanih transakcija koje sam dostavio istražnim organima. Policija bi svu krivicu da svali na nesretnog Vučetiča, i spriječi da istraga utvrdi ko je sve omogućio Vučetiću da rabeći sirotinju ukrade više miliona maraka. Vlast želi pilatovski da opere ruke znajući da Vučetić kao državljanin Njemačke nikada neće odgovarati jer nije dostupan istražnim organima, i čekajući da prašina prekrije još jednu milionsku aferu u koju su umiješane i brojne krupne ribe. Umjesto da preispitaju šta radi najveći hercegovački prevarant 21-og vijeka i zaustave veliku krađu, ministri Tegeltija i Kovačević prebacivali su mu na račun dodatnih 5 000 000 KM kako bi ugasio svaku nadu da se tekstilna industrija može oporaviti nakon njegovog bijega u novu otadžbinu.

Postoje neoborivi dokazi, i nema nikave sumnje da su u pljačku javnog preduzeća osim zloglasnog Vučetića bili umiješani i ministri Željko Kovačević i Zoran Tegeltija, te njegova poslovna partnerka iz Njemačke Milena Janković, vlasnica firme Imeks-internacional. Lično ću se postarati da se protiv ove četvorke pokrene ospežna istraga i podnese Izvještaj nadležnim organima, jer tek kada se iza rešetaka nađu ministri i odgovorna lica, a uvjeren sam da će to biti veoma brzo, pokazaće se odlučnost da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala vodi od glave a ne od repa. Sigurno je da će za svoje postupke morati da odgovara i načelnik opštine Bileća Milajn Aleksić koji je mimo zakona i odluke Skupštine opštine Bileća prebacio 150 000 KM Mileni Janković i Draganu Vučetiću kako bi navodno bile isplaćene plate radnicima. Nažalost najveća odgovornost u ovom slučaju je na naivnom Aleksiću koji će ispasti kolateralna šteta, a sasvim je izvjesno da je on i u ovom slučaju postupio po nagovoru Ljuba Vukovića, koji sa bratom Radovanom vuče sve crvene konce u Bileći.

Preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni vladika Grigorije, kao i mnogi drugi moćnici, u više navrata su me napadali i optuživali da sam tobože neprijatelj koji blati Hercegovinu, kritikuje poštene i ugledne ljude i tjera investitore, ali vrijeme je pokazalo da ako laže koza ne laže rog. Vrlo brzo će se na sličan način pokazati autentičnim i druga dokumentacija kojom se razotkrio prikrivenu imovinu naših političara u Londonu, Portorožu, Monaku. Postavlja se pitanje šta rade naši istražni organi i kako institucije sa budžetima od nekoliko desetina miliona maraka nemaju nikakva saznanja ili infomacije. Jasno je da policija i tužilaštva u RS nemaju zadatak da istražuju i otkrivaju kriminal, koji je svuda oko nas, već da opstruišu istrage i prikrivaju kriminalce na vlasti.
U svakoj iole normalnoj državi uzbunjivač koji otkrije lopova dok pljačka i pomogne državi da sačuva milione dobio bi neku nagradu, a u mafijaškoj državi nakon emitovanja priloga prvo sam dobio pesnicu u glavu od Vučetićevog zamjenika, a potom je policija protiv mene podnijela Prekršajnu prijavu zbog tobožnjeg narušavanja javnog reda i mira, pa sam uz novčanu kaznu osuđen i na pola godine uslovne kazne!

Septička jama je samo malo otškrinuta, a fekalije su počele da cure i šire neugodan miris. Većina građana bi od šoka zanijemila ako bi se septička malo više otvorila, i spoznale se razmjere bahatosti oholih perveznjaka koji su razorili i opljačali svoj narod krijući se iza lažne priče o srpstvu i patriotizmu. Istina i pravda su spore ali dostižne, i za njih se treba uporno boriti. Tek kada se popiše i oduzme sva nelegalno stečena imovina otuđenim i bahatim oligarsima, i kada se ta sredstva iskoriste za smanjenje siromaštva možemo se nadati da će naša djeca živjeti u nekom boljem i pravednijem društvu.

Nebojša Vukanović