palpal

Petak veče, bašta hotela Bristol od 19:00 – kafa i druženje sa Mostarcima

Kao što sam i obećao, sa smirivanjem pandemije i toplim vremenom, poslije velikih vjerskih praznika, Uskrsa, Vaskrsa i Bajrama, družiću se neobavezno sa Mostarcima. Svi koji žele i imaju vremena mogu u petak, 21. maja od 19 časova, doći u poslastičarnicu i baštu hotela Bristol u centru Mostara, pored Neretve, na piće, kolače, druženje i prijatan razgovor.

Često svratim do Mostara na putu do Banjaluke, uvijek sam vrlo srdačno i prijatno dočekan od ljudi na ulici, često Mostarci pišu što se nisam javio, pa sam obećao da ću napraviti druženje za sve Mostarce koji imaju vremena i želju da porazgovaramo kad se smiri pandemija.

Mostar je do rata bio Jugoslavija u malom, mjestu gdje su skupa živjeli Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a u ratu poprište žestokih sukoba, Srba, Hrvata i Bošnjaka, mjesto masovnog stradanja i razaranja. Poslije rata Mostar je razrušen i podijeljen grad u kome se često dešavaju incidenti i podstiču tenzije, pa je pravo mjesto za drugačije priče o pomirenju i normalnom životu.

Hotel Bristol nalazi se na lijepom mjestu, pored Neretve, a blizu nekadašnje linije razdvajanja i zamišljene linije koja dijeli grad na istočni i zapadni dio, pa smatram da je dobro mjesto gdje na piće mogu doći svi, i Srbi koji su se vratili u Mostar, i Hrvati i Bošnjaci.

Naravno da nemam nikakve skrivene namjere niti političke ciljeve i ambicije, što će neki maliciozni pomisliti, jer niko iz Mostara ne može glasati za mene. Želim samo da pokažem da treba biti čovjek, jer u svakom narodu ima i dobrih i loših ljudi, dati skroman doprinos smirivanju tenzija, napetosti i normalnom životu, u kome ćemo jedni druge maksimalno poštovati i uvažavati. Bezbroj je primjera koji pokazuju da se može živjeti normalno, kao sav ostali svijet, da nije nekih moćnika koji namjerno truju i kontaminiraju društvo iz ličnih interesa.

Prije razgovora u Bristolu posjetiću pravoslavni Saborni hram Svete trojice na Bjelušinama, koji je spaljen i miniran u ljeto 1992. godine, gdje su građevinski radovi na obnovi u završnoj fazi.

Petak veče, 19:00, bašta hotela Bristol – DOBRO DOŠLI!

 

Video: Posjeta Mostaru nakon incidenta:

 

Nebojša Vukanović