Per principio SNSD

poslanici.jpg

Per principio SNSD

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH na karakterističan način pokazuju principjelnost i dosljednost u političkom djelovanju. To se posebno ogleda u bojkotu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i napuštanju sjednice nakon što većina ne prihvati njihov zahtjev za njegovu smjenu. Iako je Nikola Špirić još prije 14 godina bio član Kolegijuma i skupa sa Šefikom predsjedavao sjednicama, sada su se on i ostali poslanici SNSD-a naprasno prosvijetlili pa bojkotuju Džaferovića i sjednice.

Ipak bojkot je često selektivan, pa je Šefikovo predsjedavanje nekada prihvatljivo ukoliko se brane vitalni nacionalni interesi po SNSD-u. Sa burnim aplauzom i oduševljenjem u Bijeloj Sali nedavno su dočekani poslanici Dodikove stranke kada su bojažljivo i sramežljivo, jedan po jedan spuštenih glava zagledanih u telefon, vraćali se na sjednicu kako bi podržali povećanje akciza za gorivo i nametnuli nove namete građanima pokorno ispunjavajući direktive MMF-a. Zanimljivo da su se poslanici SNSD-a tiho ušunjali na sjednicu samo par dana nakon što je njihov lider u svom stilu kategorično ustvrdio da neće glasati za akcize. Ne samo da su svi njegovi poslanici glasali za akcize, već je šef Kluba Staša Košarac imao stalnu koordinaciju i telefonsku liniju sa Bakirom Izetbegovićem, doduše ne trošeći svoje impulse već Šefikove jer su oni jeftniji u VPN SDA mreži.

Sam Nikola Špirić često je vitalni nacionalni interes za SNSD. Tako se bojkot Šefika prekida i poslanici vraćaju na sjednicu kako bi se Špirić predložio i izglasao za predsjednika Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor Obavještajno-bezbjednosne agencije. Zloglasna UDBA je utkana u same temelje SNSD-a, pa nije čudno što su i sinoć poslanici naprasno prekinuli lažni bojkot Šefika Džaferovića i u večernjim satima ponovo došli na sjednicu kako bi branili Špirića i njegovu smjenu sa funkcije predsjednika Komisije za nadzor OBE zbog propusta u radu. Kada treba izglasati Nikolu Špirića na neku funkciju, ili kad treba uvesti nove namete i zadužiti građane, poslanici SNSD naprasno zaboravljaju srpske žrtve na Vozući i mudžahedine, i ne smeta im da sjede sa Šefikom i skupa glasaju.

Sudovi i istorija će utvrditi ko je odgovoran za velike zločine i stradanje nedužnih Srba na Vozući i ostalim mjestima, ali je krajnje neprimjereno i nemoralno zloupotrebljavati nevino postradale u dnevno-političke svrhe i manipulisati emocijama građana zarad trenutnih političkih interesa koji se mijenjaju iz dana u dan.

O principjelnosti i dosljednosti Dodika i SNSD-a mogli bi se napisati tomovi i čitave studije, i opisati specifičan stil „Per principio SNSD“ predstavljajući velike zaokrete u stavovima, od junačenja do puzanja prema MMF-u, pobačajima Vučiću i Nikoliću, predstavnicima međunarodne zajednice, kreditorima, Sarajevu… Za ovakvo ponašanje narod je davno smislio poslovicu koja kaže da staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo, ali bude korisno!

Nebojša Vukanović