Павић објавио рат Додику!

Симболично, 5-ог октобра на дан када је пао Слободан Милошевић, Марко Павић објавио је рат Милораду Додику. Након годину дана тихог рата и сукоба ниског интезитета, прекинути су сви односи и почео је рат између старих „партнера“ Марка Павића и Милорада Додика, ДНС-а и СНСД-а. Према мојим сазнањима Предсједништно ДНС донијело је Одлуку да замрзне све односе са СНСД-ом, а повод је куповина већине и напад Додика на Приједор који је бастион Павића и ДНС-а. Владајућа коалиција је пукла, а остаје да се види да ли ће Додик смијенити Ненада Нешића са функције директора Путева Српске и Неђа Трнинића са мјеста министра саобраћаја и веза, и који ће кадрови ДНС-а на миг прећи у Чубриловићев Дрпос.

Од како је Додик напао Милана Радовића и „мангупе“ у ДНС-у, поцијепао по својим шавовима коалиционог партнера и формирао Дрпос, било је само питање дана када ће сукоб ескалирати. Павић је куповао вријеме и трпио разна понижења и ударце како би остао у власти и сачувао странку од потпуног уништења, јер би већина отишла за Чубриловићем и функцијама у Дрпос да није добио мрвице власти. Остаје да се види како ће се сукоб развијати, од Владе до локалних заједница, да ли ће Додик уништити Павића или ће старац Марко од стотину љета наћи начин да се освети и зада снажан контраударац.

У Требињу је коалиција званично пукла прошле седмице и сједнице Скупштине града, када одборници ДНС-а нису гласали за приједлог СНСД-а да Скочајићка буде замјемик градоначелником, а преслагивања ће се ускоро догодити од Требиња до Новог Града. Почео је коначни обрачун, а сукоб међу „браћом“ и „партнерима“ могао би значити почетак краја једног режима који нас је окупирао прије 20 година.

 

Небојша Вукановић