Pavić objavio rat Dodiku!

Simbolično, 5-og oktobra na dan kada je pao Slobodan Milošević, Marko Pavić objavio je rat Miloradu Dodiku. Nakon godinu dana tihog rata i sukoba niskog inteziteta, prekinuti su svi odnosi i počeo je rat između starih „partnera“ Marka Pavića i Milorada Dodika, DNS-a i SNSD-a. Prema mojim saznanjima Predsjedništno DNS donijelo je Odluku da zamrzne sve odnose sa SNSD-om, a povod je kupovina većine i napad Dodika na Prijedor koji je bastion Pavića i DNS-a. Vladajuća koalicija je pukla, a ostaje da se vidi da li će Dodik smijeniti Nenada Nešića sa funkcije direktora Puteva Srpske i Neđa Trninića sa mjesta ministra saobraćaja i veza, i koji će kadrovi DNS-a na mig preći u Čubrilovićev Drpos.

Od kako je Dodik napao Milana Radovića i „mangupe“ u DNS-u, pocijepao po svojim šavovima koalicionog partnera i formirao Drpos, bilo je samo pitanje dana kada će sukob eskalirati. Pavić je kupovao vrijeme i trpio razna poniženja i udarce kako bi ostao u vlasti i sačuvao stranku od potpunog uništenja, jer bi većina otišla za Čubrilovićem i funkcijama u Drpos da nije dobio mrvice vlasti. Ostaje da se vidi kako će se sukob razvijati, od Vlade do lokalnih zajednica, da li će Dodik uništiti Pavića ili će starac Marko od stotinu ljeta naći način da se osveti i zada snažan kontraudarac.

U Trebinju je koalicija zvanično pukla prošle sedmice i sjednice Skupštine grada, kada odbornici DNS-a nisu glasali za prijedlog SNSD-a da Skočajićka bude zamjemik gradonačelnikom, a preslagivanja će se uskoro dogoditi od Trebinja do Novog Grada. Počeo je konačni obračun, a sukob među „braćom“ i „partnerima“ mogao bi značiti početak kraja jednog režima koji nas je okupirao prije 20 godina.

 

Nebojša Vukanović