palpal

Pavgord zaradio 21 milion sa prometom od 28 miliona

Pavgord poslovanje.png

Pavgord zaradio 21 milion sa prometom od 28 miliona

Uspješnost i profitabilnost preduzeća „Pavgord“ iz Foče i njenog vlasnika Gordana Pavlovića trebala bi ući u sve ekonomske udžbenike. Dok cijela država i većina preduzeća grca u dugovima i bori se za likvidnost, Pavlović obara sve svjetske rekorde u profitu. Tako je njegov „Pavgord“ u prošloj 2016. godini imao ukupan promet od 28,81 milion maraka na kome je ostvario nevjerovatnu dobit od 21,28 miliona maraka. Postavlja se logično pitanje kojom robom se trguje i kakva je to marža pa profit iznosi 75% od ukupnog prometa?

Pored više benzinskih pumpi, ugostiteljskih objekata, tehničkog osiguranja i velikog broja transportnih vozila, Pavgord je između ostalog vlasnik i Rudnika mrkog uglja u Miljevini kod Foče. Da li je moguće da se na prodaji naftnih derivata i uglja zarađuju ¾ prometa, i kakve li to sve pogodnosti i monopolske poslove dobija visoki funkcioner fočanskog SNSD-a pa godišnje zarađuje više od 21 milion maraka? Dodatni kuriozitet je da Pavgord ima svega 12 zaposlenih radnika, i u prosjeku svaki je godišnje zaradio 2 miliona maraka! Bilo bi vrlo zanimljivo pogledati kolika je plata radnicima Pavgorda koji tako dobre rade i privređuju, i da li su i oni prijavljeni na miminalcu?

Samo u poslednje 4 godine Pavgord je zaradio 35 miliona maraka, i još jednom pokazao koliko je za poslovni uspjeh važno biti blizu vlasti i tokova novca. Pavgord je u žižu javnosti dospio nakon mutnih poslova i kombinacija oko preuzimanja duga litvanske „Ukio banke“ za 12,8 miliona maraka, i pokušaja nezakonitog preuzimanja zvorničke „Alumine“ loveći u mutnom skupa sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem. Iako Pavlović nema nikakvo obrazovanje, s obzirom na postignute rezultate bilo bi logično da ga Dodik imenuje za ministra privrede ili finansija, pa da svoje umijeće i bogato iskustvo iskoristi za oporavak posrtnule privrede i javnih finansija. Možda bi se tada profit Pavgorda povećao na 90%, a u budžetu otvorila još veća budžetska rupa i „Bermudski trougao“!

Nebojša Vukanović