Патолошка и срамна мржња према Србима и Книну

Иако су у последњих 100 година побили и протерали преко милион Срба са вјековних огњишта, извршили етничко чишћење и готово у потпуности очистили Хрватску од Срба, не престаје патолошка мржња наших „сусједа“ и прогон малобројних преосталих Срба и повратника. То потврђују и два срамна напада на српске повратнике, углавном жене, дјецу и старце, у селима око Книна у којима је повријеђено чак 20-ак особа, а 5-оро повријеђених је збринуто у болници. Срамно, кукавички и недопустиво, а власти Србије и Републике Српске треба најоштрије да осуде инцидент, позову на разговор хрватског амбасадора у Београду и Сарајеву, те од Колинду и Пленковића, затраже хапшење и оштро кажњавање нападача и посебне мјере заштите Срба у Книну и Хрватској. Ако не могу лично Вучић и Додик, онда би требали своје изасланике послати у Книн да обиђу сународнике, покажу им да нису сами и остављени. И Европа, гласним ћутањем, отворено подржава реинкарнацију фашизма и усташтва.

Нација којој је Томпсон идол и најпопуларнији пјевач, која слави Павелића, фашизам и усташе, одаје почаст злочинцима у Блајбургу, негира геноцид и Јасеновац, те ломи плоче на Јадовну, Пагу и другим српским масовним српским стратиштима и губилиштима, мора изродити нове генерације усташа и насилника којима смета све српско, па чак и гледање Звезде и фудбалске утакмице у својим кућама. Чему патолошка мржња, и да ли би многим Хрватима живот изгубио смисао ако би и последњи Србин био убијен или протјеран из „лијепе њихове“!?

У Дубровнику сам био свега пар пута овог љета, а последња два сам доживио непријатности, о којима не бих ни говорио да није било срамног нападани Книну. Прије неколико дана сам био у Купарима када ми је неки старац говорио „види шта је Срба, мајку им ј..  “ и обраћао ми се „шта је шта гледаш“ док је на паркингу пролазио поред аутомобила са БХ таблицама. Сутрадан су младићи на истом мјесту у Купарима са два „голфа“ и видним натписима „ХОС“ и „Томпсон“ блокирали паркинг како гости не би могли поћи кући, очигледно провоцирајући неку реакцију и инцидент!? Чему мржња 25 година после рата!?

Поносан сам на чињеницу да ни током рата ниједном Хрвату у Требињу и Поповом пољу, селима До, Додановићи, Прхиње и Котези на првој линији фронта, није фалила ни длака са главе и што су Срби мјештани пушкама отјерали црногорске резервисте који су покушали опљачкати њихове комшије Хрвате. Поносан сам што се већина мојих сународника срами и осуђује ратне злочине који су нажалост почињени у Сребреници и на неким другим мјестима, јер су српску војници увијек ратовали витешки часно и храбро, и што су српски војници, посебно у Требињу и Херцеговини, и у овом рату показали чојство и витештво бранећи заробљенике и цивиле друге вјере и народности.

Милош Дегенек и постигао погодак, а сјајни Борјан одбранио неколико шанси, и браћа Книњани и Крајишници су поново имали кључну улогу у сјајној игри Звезде. Управо због њих и неправде коју смо починили Крајишницима 1995. остављајући их саме, власти Србије би требале реаговати и извршити снажан притисак на власти Хрватске. Ако Бог да, ускоро сам поново у Книну, и трудићу се да обиђем нашу браћу у што више мјеста, од Бенковца и Кистања до Полоче, Книна, Глине и Војнића, и охрабрим браћу да издрже тежак период, остану и опстану на вјековним огњиштима. Книн је био и остао Звездин град и упориште Делија, а Дегенек и Борјан један у низу доказа како су Крајишници освјежили Србију, јер су Книн и Крајина дали Звезди више од Београда и Шумадије.

 

Небојша Вукановић