Patološka i sramna mržnja prema Srbima i Kninu

Iako su u poslednjih 100 godina pobili i proterali preko milion Srba sa vjekovnih ognjišta, izvršili etničko čišćenje i gotovo u potpunosti očistili Hrvatsku od Srba, ne prestaje patološka mržnja naših „susjeda“ i progon malobrojnih preostalih Srba i povratnika. To potvrđuju i dva sramna napada na srpske povratnike, uglavnom žene, djecu i starce, u selima oko Knina u kojima je povrijeđeno čak 20-ak osoba, a 5-oro povrijeđenih je zbrinuto u bolnici. Sramno, kukavički i nedopustivo, a vlasti Srbije i Republike Srpske treba najoštrije da osude incident, pozovu na razgovor hrvatskog ambasadora u Beogradu i Sarajevu, te od Kolindu i Plenkovića, zatraže hapšenje i oštro kažnjavanje napadača i posebne mjere zaštite Srba u Kninu i Hrvatskoj. Ako ne mogu lično Vučić i Dodik, onda bi trebali svoje izaslanike poslati u Knin da obiđu sunarodnike, pokažu im da nisu sami i ostavljeni. I Evropa, glasnim ćutanjem, otvoreno podržava reinkarnaciju fašizma i ustaštva.

Nacija kojoj je Tompson idol i najpopularniji pjevač, koja slavi Pavelića, fašizam i ustaše, odaje počast zločincima u Blajburgu, negira genocid i Jasenovac, te lomi ploče na Jadovnu, Pagu i drugim srpskim masovnim srpskim stratištima i gubilištima, mora izroditi nove generacije ustaša i nasilnika kojima smeta sve srpsko, pa čak i gledanje Zvezde i fudbalske utakmice u svojim kućama. Čemu patološka mržnja, i da li bi mnogim Hrvatima život izgubio smisao ako bi i poslednji Srbin bio ubijen ili protjeran iz „lijepe njihove“!?

U Dubrovniku sam bio svega par puta ovog ljeta, a poslednja dva sam doživio neprijatnosti, o kojima ne bih ni govorio da nije bilo sramnog napadani Kninu. Prije nekoliko dana sam bio u Kuparima kada mi je neki starac govorio „vidi šta je Srba, majku im j..  “ i obraćao mi se „šta je šta gledaš“ dok je na parkingu prolazio pored automobila sa BH tablicama. Sutradan su mladići na istom mjestu u Kuparima sa dva „golfa“ i vidnim natpisima „HOS“ i „Tompson“ blokirali parking kako gosti ne bi mogli poći kući, očigledno provocirajući neku reakciju i incident!? Čemu mržnja 25 godina posle rata!?

Ponosan sam na činjenicu da ni tokom rata nijednom Hrvatu u Trebinju i Popovom polju, selima Do, Dodanovići, Prhinje i Kotezi na prvoj liniji fronta, nije falila ni dlaka sa glave i što su Srbi mještani puškama otjerali crnogorske rezerviste koji su pokušali opljačkati njihove komšije Hrvate. Ponosan sam što se većina mojih sunarodnika srami i osuđuje ratne zločine koji su nažalost počinjeni u Srebrenici i na nekim drugim mjestima, jer su srpsku vojnici uvijek ratovali viteški časno i hrabro, i što su srpski vojnici, posebno u Trebinju i Hercegovini, i u ovom ratu pokazali čojstvo i viteštvo braneći zarobljenike i civile druge vjere i narodnosti.

Miloš Degenek i postigao pogodak, a sjajni Borjan odbranio nekoliko šansi, i braća Kninjani i Krajišnici su ponovo imali ključnu ulogu u sjajnoj igri Zvezde. Upravo zbog njih i nepravde koju smo počinili Krajišnicima 1995. ostavljajući ih same, vlasti Srbije bi trebale reagovati i izvršiti snažan pritisak na vlasti Hrvatske. Ako Bog da, uskoro sam ponovo u Kninu, i trudiću se da obiđem našu braću u što više mjesta, od Benkovca i Kistanja do Poloče, Knina, Gline i Vojnića, i ohrabrim braću da izdrže težak period, ostanu i opstanu na vjekovnim ognjištima. Knin je bio i ostao Zvezdin grad i uporište Delija, a Degenek i Borjan jedan u nizu dokaza kako su Krajišnici osvježili Srbiju, jer su Knin i Krajina dali Zvezdi više od Beograda i Šumadije.

 

Nebojša Vukanović