Pastir i vuk

Pastiv vuk i ovce.jpg

Pastir i vuk

Narodi koji imaju dovoljno razvijenu kolektivnu svijesti da prepoznaju i izaberu dobrog i poštenog pastira koji se odgovorno i brižljivo stara o svom stadu, imaju sreću da žive mirno, slobodno i spokojno u uređenom društvu, bez puno tenzija, strahova i pritisaka. Sa druge strane još je veliki Meša pisao o tome kako dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju da više ne samo da ne može da razlikuje dobro od zla, nego ni sopstvenu korist od očigledne štete. Narodi izloženi dugotrajnoj rđavoj upravi često prave velike i skupe greške, i umjesto pastira izaberu vuka koji iskasapi i razori cijelo stado.

Srbi su nažalost često kroz istoriju pravili velike greške i skupo platili brojne zablude. Logično je bilo očekivati da će pojava interneta i većeg broja drugih savremenih medija omogućiti našem narodu da sa većim brojem saznanja i informacija lakše i bolje prosuđuje prilikom donošenja ključnih odluka. Nažalost kod nas se veoma često većina stvari grubo zloupotrijebi, pa se strogo kontrolisani mediji, botovi i najprizemnija propaganda koriste za manipulaciju masama i kontrolu uma. Građani Republike Srpske dugo vremena su izloženi negativnoj selekciji, sistematskom razarnju siromaštvom, lošim obrazovanjem i torturom režimske propagande, pa ne treba da nas čudi što ni nakon 10 godina većina ne može da prepozna vuka iako svi na svojoj koži imaju ožiljke i osjetili su oštrinu njegovih krvavih zuba.

Da bi stado držao pod kontrolom i lakše sa njim manipulisao, vođa čopora je stvorio hordu odanih vukova koja bez emocija i odgovornosti kolje, iskorištava i ponižavaju potčinje ovce šišajući im vunu, mučeći ih, izgladnjujući i iscrpljujući do krajnih granica biološkog opsatnka . Stado se svaki dan smanjuje, najsposobnije prebjegle u drugo stado tražeći mir i sigurnost kod dobrog pastira, a preostale ovčice su mršave, ošišane, zapostavljene, iscrpljene i pokisle jer su vukovi štale prodali i stavili pod hipoteku. Da ga naivne ovce ne bi otkrile, vođa čopora je primoran da se svakodnevno prerušava i lažno umjesto krvnika prikazuje kao zaštitnik, plašeći potčinjeno iscrpljeno stado opasnostima od drugih vukova kako bi ga držao pokornim. U ključnim trenutcima vođa čopora je spreman da prospe i malo soli, koju je prethodno oteo od stada, kako bi izgladnjelim ovcama dao novo obećanje i lažnu nadu u bolje sutra. Vukovi su svojim krvoločnim ponašanjem toliko razorili stado da su i same ovce preuzele njihove manire i izopačene obrasce ponašanja pretvarajući se u male predatore koji iskorištavaju, grizu, gaze i varaju svoju braću sapatnike kako bi preživjeli težak period.

Nakon višegodišnjeg zlostavljanja, torture i stradanja, stado je toliko iscrljeno, dezavuisano i razoreno da ne može da prepozna i prihvati zaštitu dobrog pastira koji se pojavi. Iz nametnute vučje perspektive, koja nije svojstvena jednom stadu, dobre namjere i osobine pastira pogrešno se tumače kao njegova slabost pa stado ne želi da prihvati njegovu ispruženu ruku i otgrne se iz kandži svog krvnika i zlostavljača. Ipak, da bi ga sačuvali i otrgli iz usta krvoločnih zvjeri, pastiri moraju pronaći način da probudi uplašeno i sluđeno stado, i stvore mu jasnu i cjelovitu sliku o teškim posledicama i ozbiljnosti situacije.

Sve dok naš narod i dalje bude više vjerovao lažima i prevarama nego svojim očima, dok bude ponizno trpio razne pritiske, laži, prevare, ucjene i razna poniženja teško je očekivati bilo kakav napredak. Ipak nadati se da će većina građana probuditi i ustati, otjerati vukove, sitne i imaginarne lične interese podrediti kolektivnim, i nakon oslobođenja zarobljenih institucija početi dugo čekani preporod i obnovu .

Nebojša Vukanović