Partijski konzulat u Grčkoj

630570_dragan-markovic-palma-03-foto-goran-jevremovic_f.jpg

Partijski konzulat u Grčkoj

Partije i nakazni partijski sistem potpuno su razoriče i uništile državu i društvo, a kakav je njihova moć najbolje govori primjer iz Grčke. Umjesto države Srbije, koja bi po diplomatskim pravilima i protokolu trebala da otvori konzulate i diplomatska predstavništva u inostranstvu i mjestima gdje boravi i živi veliki broj njenih građana, stranka Jediunstvena Srbija otvorila je svoju kancelariju – konzulat u grčkom primorskom gradiću Paraliji!

Lider stranke i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma pred oko 500 turista iz Srbije svečano je otvorio predstavništvo i istakao da će kancelarija njegove stranke pomagati građanima Srbije u slučaju da im zatreba savjet, vodič, ljekarska pomoć, popravka automobila… Partijski Konzulat radiće do kraja ljetne turističke sezone, a sve troškove rada snosiće Jedinstvena Srbija, stranka članica vladajuće koalicije.
Srbijanci su oduševljeni novom idejom i potezom gradonačelnika Jagodine, a opširni dokumentarac o svečanom otvaranju mogao se pratiti na njegovoj privatnoj televiziji „Palma“ iz Jagodine.

Lijepo je od Palme što vodi brigu o svojim sugrađanima i turistima iz Srbije, što će njegovi partijski aktivisti ako zatreba pružiti pomoć i podršku sunarodnicima koji otputuju u Paraliju i tako se ogluše o Vučićev prijedlog da ostanu i ljetuju kod kuće, ali to je jedan u nizu pokazatelja slabosti države Srbije i njenih institucija. Uređene i jake zemlje otvaraju konzulate i diplomatska predstavništva u državama i gradovima gdje za to postoje interesi, a u Srbiji umjesto države to rade partije. Što slabija država to su jače partije i njeni lideri, a situacija je gotovo identična i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Kao zvijeri plijen, tako su i partije raskomadale državu, institucije i javna preduzeća. Shodno političkoj snazi i udjelu u vlasti, partije dobijaju svoj dio kolača, obično neko ministrastvo, agenciju ili javno preduzeće na upravu. Javna preduzeća i ustanove koriste se za finansiranje partijskih aktivnosti i upošljavanje odanih kadrova i aktivista, a ovakva višegodišnja pogrešna praksa dovela je sistem do ivice pucanja. Ranjena i oslabljena država bez jakih institucija pala je na koljena, jer je opterećena velikim finansijskim problemima i dugovima koji stalno rastu kako bi se hranio partijski aparat i bolesno tkivo.

Izgleda da je kod Srba moć stranaka i partija obrnuto proporcijonalna sa snagom države. Nakaradnom kadrovskom politikom partije svjesno iskidaju i unakaze institucije kako bi onda političari mogli nekažnjeno da rade šta hoće i ponašaju se bahato i osiono. Možda neko kratkotrajno može imati neku korist od toga, ali dugoročno svi će da izgube. Političari, kao i svi građani, moraju biti svjesni da im sigurnost, stabilnost i bezbjednost jedino može pružiti i garantovati snažna pravna država u kojoj pošteni službenici odgovorno i profesionalno rade svoj posao.

Situacija u kojoj se danas nalaze Srbija i Republika Srpska umnogome nas podsjeća na stanje uoči Kosovskog boja i poruku kneza Lazara, samo što bi se umjesto velikaša sada partijaši mogli optužiti da su na komade razdrobili carstvo.

Nebojša Vukanović