palpal

Partija iznad svih

Tan2015-3-26_123452867_0_620x0.jpg

Partija iznad svih

Njemačka, Njemačka iznad svih, početne su riječi himne sa kojom je Hitler postrojavao Vermaht i krenuo u rušilački pohod Evropom. Parolom Partija iznad svih, savremene domaće dahije i subaše obrušile su se na sopstveni narod sa ciljem da ga sistematski unište, opljačkaju, zaduže i moralno unakaze. Vjerovatno po prvi put u svojoj bogatoj partijskoj karijeri, koju je započeo kao mladi Brozov sudija šaljući u zatvor patriote koje su u Bileći pjevale zabranjene stihove o Milošu i Lazaru, Ljubo Vuković je bio iskren kada je smjenu direktora Doma zdravlja obrazložio nedovoljnim angažmanom na poslednjim izborima. Partija je iznad naroda iznad države, iznad porodice i iznad svih, uskliknuo je Ljubo smjenjujući partijskog druga dr Simovića jer tobože nije prikupio dovoljno sigurnih glasova za Partiju.
Nekadašnji mladi skojevac i uzorni komunista jednu crvenu partijsku knjižicu zamijenio je drugom, malo tamnije nijanse, i stalno napredovao sa jedne na drugu funkciju. Ljubo Vuković trenutno obavlja funkcije predsjednika Skupštine opštine Bileća i izvršnog direktora Hidroelektrana na Trebišnjici za finansijske, pravne i opšte poslove, a njegov brat Radovan je po treći put dobio kompenzacioni poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS. Svi članovi porodice Vuković pravilno su raspoređeni u javnim preduzećima i institucijama, od Uprave za indirektno oporezivanje i HET-a do Poreske uprave i Regulatorne agencije za energetiku. Partija mnogima pruža sigurnost i zaštitu od bilo kakve odgovornosti jer su braća po knjižicama okupirala sve institucije i pore društva. Svu raskoš, privilegije i lagodan život obezbjedila je Partija, pa onda ne treba da nas čudi što je Ona uber alles.
Nažalost Ljubo nije jedini primjer, i puno je sličnih otuđenih oligarha širom Republike Srpske. Partije i partijska kadrovska politika, koja ne vrednuje i ne cijeni znanje, obrazovanje i sposonosti već samo odanost i poslušnost stranci, potpuno je razorila naše društvo i državu. Bez Partije danas je nemoguće napredovati i dobiti posao u državnoj upravi, a umjesto diplome i iskustva vrednuje se dužina partijskog staža, broj izlijepljenih plakata, prikupljnih aktivista i sigurnih glasova. Nesposobni i nepotrebni partijski kadrovi preplavili su i preopteretili sve javne ustanove i preduzeća. Najavljeno poskupljenje struje samo je jedna u nizu posledica čiji je uzrok divizija od nekoliko hiljada partijaša sa crvenom knjižicom koji su zaposleni u elektro-energetskom sektoru. Od izbora do izbora teret je sve veći, i ako se praksa nastavi samo je pitanje dana kada će preopterećeni sistem da pukne i sve povuče na dno.
Posledice partokratije vidljive su na svakom koraku. Opljačkane i zatvorene fabrike, armija nezaposlenih, razorene institucije i mediji, prezadužena država, masovan egzodus mladosti i inteligencije, degradacija svih društvenih i moralnih normi. Što manje stanovnika to je lakša njihova kontrola, pa je sasvim sigurno da vlasti odgovara masovan odlazak stanovništva, posebno mladih i obrazovanih koji bi lako mogli da se pobune protiv sistema. Zbog „odliva mozgova“ već duže vremena nedostaju kvalitetni kadrovi bez kojih je nemoguć početak oporavka, a nažalost većina onih koja je ostala rijetko dobije priliku da iskaže svoje znanje i sposobnosti.
Partokratija je najpogubnija i najopasnija bolest našeg društva, i teško se može očekivati bilo kakav oporavak sve dok ne počne profesionalizacija i departizacija sistema. S obzirom na dugogodišnju ustaljenu praksu i loše navike, početak procesa biće težak za nosioce vlasti koji se odluče na ovaj korak jer mnogi funkcije doživljavaju kao privilegiju bez odgovornosti, i priliku za ostvarenje ličnih interesa. Tek kada Partije i partijski interesi budu u drugom planu, i kada rukovođenje državom preuzmu mladi, obrazovani, sposobni i neiskvareni kadrovi koji će lične podrediti kolektivnim interesima cijele zajednice, ugledaćemo tračak svjetlosti na kraju dugog tunela.

Nebojša Vukanović