palpal

Parodi(ja) na naš račun

mmf.jpg

Parodi(ja) na naš račun

Piše: Slaviša Raković

Da su Bosna i Hercegovina i Republika Srpska postale igralište i licitaciono područje nije ništa novo. Uglavnom, vodeće političke snage nametnule su „igru bez igre“, fudbalski rečeno bunker, sve u odbranu neke stabilnosti. Prevedeno na fudbalski žargon golovi se ne postižu, ali zato svi timovi znaju da se valjaju na terenu, simuliraju povrede i nastoje da pribave žuti ili crveni karton protivničkom igraču.
Eh, kada je u pitanju stabilnost, svi znamo da nas stabilnost ne vodi na Evropski šampionat, jer ovako stabilni svake godine zaostanemo za poneki korak. Omiljeni izgovor šefova stručnog štaba je da mi i nismo Evropa, ne možemo prihvatiti „švecke“ standarde, nemamo prostora za investicije, jer nemamo dovoljno para. Ali, puna usta Evrope, ljudskih prava, standarda i raznih mapa puta kojim još niko ni kročio nije.

Kada se u to umješaju savjetnici sa strane to izgleda kao velika parodija, a nije ni čudno što se onda lik koji savjetuje zove Parodi Francisko. Gle čuda, Parodi veli da je izvještaj ministra Tegletije tačan, a da izvještaj revizije ne uzima u obzir. Deficit dakle nije 175 miliona KM, nego 35-40. U daljem razmatranju navodi da razlika nastaje zbog tumačenja „lokalnih računovodstvenih propisa“, no da ga to ne zanima.
E moj Šnjegota i Tegeltijo nijedan, zavadi vas Mile sve sa MMF-om. A mi koji pratimo rad MMF od njihovog dolaska umiremo od smijeha. Sjećam se kad je MMF utvrdio Džombiću deficit, jer je oprihodovao neke jednokratne prilive u budžet, pa nasta mala pometnja. Da, to je bilo kada smo se gušili u višku prihoda od PDV, a imali i jedan rezervni budžet za investicije od sredstava privatizacije. Kad imaš para MMF je izuzetno strog. Kad nema para nepokriveni deficit samo preimenuješ u kategoriju arrears, iliti zaostale obaveze. To smo imali i prije, to je kreiralo unutrašnji dug od milijarde maraka i on je sastavni dio ukupnog duga Republike Srpske. Kada „Parodija“ kaže da to nije deficit, on nam poručuje da je, na neki prećutan način, dogovorio s Tegeltijom da ovi zaostaci jednog dana postanu unutrašnji dug, da ne opterećuju tekući budžet, koji bez dugova izgleda sjajno i nadasve stabilno. Kada „Parodija“ kaže „lokalni propisi“ onda se naježim. Pa te iste propise je nametnuo pregovorima isti taj MMF, neće biti da ih je osmislio Tegeltija sa sve Željkom Cvijanović, e pa da su se prebacili u strogoći.

Sada znamo na kakvom smo putu. Ako laže koza ne laže rog. Bilans stanja za 2016. godinu nedvosmisleno utvrđuje da su kratkoročne i dugoročne finansijske obaveze Republike Srpske u odnosu na 2015. Veće za 400 miliona KM. Ni manje ni više. U toj situaciji dobro dođe kredit za razvoj bankarskog sektora u Republici Srpskoj koji nema namjenu, nema cilj, ali budžetu donosi priliv od 40 miliona maraka i kumulaciju budućih otplata za izdatke za plate (barem 65%) i ostale segmente potrošnje opšte vlade. A mogao bi i poneki Audi A8 da se zanovi pojeftino.

Zato narode plaćaj veće poreze. Podvaljuju vam da će akcize ići za gradnju puteva, a puteve ne grade, a što grade rade na kredit. Ko hoće da se uvjeri u tu ružnu istinu neka pogleda koje izmjene Zakona predlažu. Isključivo uvećanje akcize na gorivo za 15 feninga. Namjena se utvrđuje drugim Zakonom, a taj zakon nije u proceduri. I tamo lijepo stoji da se na poseban podračun izdvaja 10 feninga (dosadašnjih), nema pomena o tome da će uvećani iznos akcize imati namjenu, da će biti posebno izdvojen za gradnju autoputeva. Sve one milijarde koje nađosmo da su izdvojene akonto putarina i akciza na gorivo popapao je aparat budžetlija, a sve i jedan kilometar autoputa u BiH napravio je KREDIT.

Zamišljam prosječnu porodicu u BiH koja gradi kuću na kredit, vikendicu na obali Save, kupuje pasata i fabiju pride, oblači se u buticima u inostranstvu i jede kavijar, a zaliva šampanjcem. Svi bi im rekli da su ludi i da to ne može, da će propasti za par godina. A oni umiru od smijeha – kažu mi smo kod Parodije na savjetu, našao nam je dopunske izvore finansiranja, a neko će već pokriti potrošeno.

Slaviša Raković