Паралелни свјетови једне луде Књажевине

Неко у Херцеговини није нормалан! Или је полудио народ, који упорно трпи зулум, понижења и неправде моћника, или су потпуно полудили властодршци и народне вође, којима је силан новац, моћ и богатство помутило разум па не знају шта раде!? Ствари које се свакодневно дешавају око нас ријетко се могу видјети  у научно-фантастичним филмовима и урнебесним комедијама, а шизогене структуре су својим лудостима и халуцинацијама направиле два паралелна свијета. Један је сурова реалност, живот у страху под великим притиском, преживљавање на ивици и патња огромне већина грађана луде и несретне Књажевине, који раде као робови за храну, спавање и пуко преживљавање. Други је имагинарни свијет малобројне „елите“ коју чине одметнути центри моћи, корумпирани политичари на власти и привилеговани дворски тајкуни, којима је огроман и сумњиво стечен новац, моћ, богатство и кокаин толико помутио разум и моћ расуђивања да живе у паралелном замишљеном универзуму, надземаљском рају у коме све блиста, расте и сија, у коме су сви срећни и задовољни. Да је неко други, ко није милијардер, изговорио петину лудости и глупости коју смо синоћ гледали на дворској ТВ, одмах би га накљукали седативима и послали у Доброту или Јагомир, а овако сви ћуте и чуде, или се диве генијалним идејама једног визионара!

Слушајући и гледајући у више наврата трагикомично намјештено гостовање  првовјенчаног херцеговачког кнеза на Лукиној Херцег телевизији, прво сам помислио да је потпуно изгубио разум, али сам касније схватио да се он и лажна елита грубо шпрдају са пониженим Херцеговцима. Књаз се већ толико уживио у своју нову улогу некрунисаног краља Херцеговине, да је истовремено и министар просвјете, и владика, и предсједник, и цариник, једном ријечју духовни и световни Вођа поробљених Херцеговаца.. Књазу се привиђају жупани у западној Херцеговини и богате паше без турбана у Мостару, са којима ће тобоже склапати вјечни мир на 300 година, препородити и ујединити напаћену земљу Хумску бришући све границе.

Књажевина ускоро добија поред кнежева двора на Требишњици и грб у коме је дјетелина са 4 листа, те Кнежев савјет са дворским лудама, слугама и старлетама, а улоге и функције ће међусобно подијелити најближе књажеве улизице. Књаз ће довести у Требиње, у свој дворац из снова на Требишњици, црногорског краља Мила Ђукановића, жупана и градоначелника Дубровника те три „главара“ из Предсједништва БиХ како би створио бесцаринску зону и унију без граница!

У почетку је лакрдија и циркуска представа ексцентричних циркузаната сличила на шале „буксовсца“ и „надреалиста“, али су се сви уозбиљили и замислили када се временом схватили да се лудаци не шале већ су озбиљни у спровођењу сулудих идеја. Посвирати али и за пас затакнути! Вријеме је да се Херцеговци уозбиље, ако је у  потлаченом народу преостало довољно разума и снаге да се супротстави шизогеним структурама.

Ситуација је крајње озбиљна, и вријеме је да се стави прст на чело и размисли гдје све ово води. Књаз себе сматра за Месију, божанско биће и провиђење, и ко зна шта њему, али и његовим сарадницима и менторима Луки, Мику, Додику, све може пасти на памет. Имајући у виду да је синоћ себе назвао монахом, и при том стално вртио бројаницу у рукама, како је кренуло могао би умјесто круне ставити митру, а себе до Јовандана прогласити за владику!?

Лудило је достигло врхунац, и искрено, без имало шале, апелујем на Херцеговце да дигну главу и глас јер се лудило, страховлада и понижења више не могу трпити. Запитајте се браћо Херцеговци гдје све ово води,  шта о нама мисле у другим крајевима кад слушају и гледају трагикомичне представе, шта раде књаз, његова свита, дворјани, слуге и и чланови „Кнежевог Савјета“!? Ако се не супротставимо лудилу и потпуном уништењу шизогених структура, оставићемо велики биљег и срамоту покољењимама, јер овако нисмо били згажени и понижени ни за вријеме најтежих окупација!?

 

Небојша Вукановић