Paralelni svjetovi jedne lude Knjaževine

Neko u Hercegovini nije normalan! Ili je poludio narod, koji uporno trpi zulum, poniženja i nepravde moćnika, ili su potpuno poludili vlastodršci i narodne vođe, kojima je silan novac, moć i bogatstvo pomutilo razum pa ne znaju šta rade!? Stvari koje se svakodnevno dešavaju oko nas rijetko se mogu vidjeti  u naučno-fantastičnim filmovima i urnebesnim komedijama, a šizogene strukture su svojim ludostima i halucinacijama napravile dva paralelna svijeta. Jedan je surova realnost, život u strahu pod velikim pritiskom, preživljavanje na ivici i patnja ogromne većina građana lude i nesretne Knjaževine, koji rade kao robovi za hranu, spavanje i puko preživljavanje. Drugi je imaginarni svijet malobrojne „elite“ koju čine odmetnuti centri moći, korumpirani političari na vlasti i privilegovani dvorski tajkuni, kojima je ogroman i sumnjivo stečen novac, moć, bogatstvo i kokain toliko pomutio razum i moć rasuđivanja da žive u paralelnom zamišljenom univerzumu, nadzemaljskom raju u kome sve blista, raste i sija, u kome su svi srećni i zadovoljni. Da je neko drugi, ko nije milijarder, izgovorio petinu ludosti i gluposti koju smo sinoć gledali na dvorskoj TV, odmah bi ga nakljukali sedativima i poslali u Dobrotu ili Jagomir, a ovako svi ćute i čude, ili se dive genijalnim idejama jednog vizionara!

Slušajući i gledajući u više navrata tragikomično namješteno gostovanje  prvovjenčanog hercegovačkog kneza na Lukinoj Herceg televiziji, prvo sam pomislio da je potpuno izgubio razum, ali sam kasnije shvatio da se on i lažna elita grubo šprdaju sa poniženim Hercegovcima. Knjaz se već toliko uživio u svoju novu ulogu nekrunisanog kralja Hercegovine, da je istovremeno i ministar prosvjete, i vladika, i predsjednik, i carinik, jednom riječju duhovni i svetovni Vođa porobljenih Hercegovaca.. Knjazu se priviđaju župani u zapadnoj Hercegovini i bogate paše bez turbana u Mostaru, sa kojima će tobože sklapati vječni mir na 300 godina, preporoditi i ujediniti napaćenu zemlju Humsku brišući sve granice.

Knjaževina uskoro dobija pored kneževa dvora na Trebišnjici i grb u kome je djetelina sa 4 lista, te Knežev savjet sa dvorskim ludama, slugama i starletama, a uloge i funkcije će međusobno podijeliti najbliže knjaževe ulizice. Knjaz će dovesti u Trebinje, u svoj dvorac iz snova na Trebišnjici, crnogorskog kralja Mila Đukanovića, župana i gradonačelnika Dubrovnika te tri „glavara“ iz Predsjedništva BiH kako bi stvorio bescarinsku zonu i uniju bez granica!

U početku je lakrdija i cirkuska predstava ekscentričnih cirkuzanata sličila na šale „buksovsca“ i „nadrealista“, ali su se svi uozbiljili i zamislili kada se vremenom shvatili da se ludaci ne šale već su ozbiljni u sprovođenju suludih ideja. Posvirati ali i za pas zataknuti! Vrijeme je da se Hercegovci uozbilje, ako je u  potlačenom narodu preostalo dovoljno razuma i snage da se suprotstavi šizogenim strukturama.

Situacija je krajnje ozbiljna, i vrijeme je da se stavi prst na čelo i razmisli gdje sve ovo vodi. Knjaz sebe smatra za Mesiju, božansko biće i proviđenje, i ko zna šta njemu, ali i njegovim saradnicima i mentorima Luki, Miku, Dodiku, sve može pasti na pamet. Imajući u vidu da je sinoć sebe nazvao monahom, i pri tom stalno vrtio brojanicu u rukama, kako je krenulo mogao bi umjesto krune staviti mitru, a sebe do Jovandana proglasiti za vladiku!?

Ludilo je dostiglo vrhunac, i iskreno, bez imalo šale, apelujem na Hercegovce da dignu glavu i glas jer se ludilo, strahovlada i poniženja više ne mogu trpiti. Zapitajte se braćo Hercegovci gdje sve ovo vodi,  šta o nama misle u drugim krajevima kad slušaju i gledaju tragikomične predstave, šta rade knjaz, njegova svita, dvorjani, sluge i i članovi „Kneževog Savjeta“!? Ako se ne suprotstavimo ludilu i potpunom uništenju šizogenih struktura, ostavićemo veliki biljeg i sramotu pokoljenjimama, jer ovako nismo bili zgaženi i poniženi ni za vrijeme najtežih okupacija!?

 

Nebojša Vukanović