Pantić dobio Dukića?

Ljubiša Pantić iz Milića pravosnažno je u svoju korist dobio sudski spor protiv vlasnika kompanije „Milići“ Rajka Dukića. Pantić je tužio Dukića zbog diskriminacije i zabrane pristupa u veći broj ugostiteljskih objekata, hotela, kafića, „Rajkovog tornja“, Robne kući, Doma rudara, gradske biblioteke, gradske apoteke i drugih objekata u Milićima. Dukić je ranije uveo sporne zabrane pristupa i ulaska u skoro 90% objekata u Milićima Ljubiši Pantiću i drugim osobama, političkim protivnicima i neistomišljenicima, a široj javnosti je postao poznat po nezakonitom saslušavanju radnika kompanije „Boksiti“  i građana Milića na poligrafu, te fizičkom zlostavljanju i maltretiranju osoba.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je raniju prvostepenu presudu Osnovnog suda iz Vlasenice, i prihvatio tužbeni zahtjev Pantića, te utvrdio da je Dukićeva zabrana prilaska objektima u Milićima nezakonita i diskriminatorska. Presuda je pravosnažna, a Rajko Dukić mora da je sprovede u roku od 30 dana, te presudu objavi u sredstvima javnog informisanja, an BN televiziji, ATV i N 1 televiѕiji.

Pantić je 4.11.2015. ranjen u jednom od objekata koji su u vlasništvu Dukića i kompanije „Milići“, a na Pantića je iz pištolja pucao Slaviša Jurošević, pripadnik tzv. „Industrijske policije“, dukićevog privatnog obezbjeđenja. Tom prilikom su ranjene još tri osobe, ali su vlasti zataškale ovaj slučaj jer je Dukić blizak vladajućoj oligarhiji.  Presuda u ovom predmetu je veoma značajna za javnost jer pokazuje da pojedinci i moćnici nisu iznad države i naroda, i da uprkos svojoj moći i bogatstvu ne mogu bahato da rade šta hoće.

Dukić već 40 godina neprikosonoveno vlada Milićima, zahvaljujući velikom bogatstvu koji je stekao eksploatacijom rude boksita. Zanimljivo je da je u poslednje vrijeme počeo da javno i otvoreno kritikuje Željku Cvijanović zbog maćehinskog odnosa prema istočnom dijelu Srpske, koji se već 12 godina sistematski pljačka, rasprodaje i raseljava.

 

Nebojša Vukanović