Panika na komemorativnim skupovima SNSD-a uzrok nervoze i kratkog fitilja

Ponašanje, maniri i vokabular predsjednika Republike Srpske nikada nije bio dostojan ove važne funkcije, ali kako se približava kraj mandata i trenutak detronizacije, tako ponašanje sve više izlazi izvan granica pristojnosti. Ni mešetar sviju balkanskih hulja Beba Popović nije mogao unijeti svježinu i energiju u anemična okupljanja potrošenih pristalica režima. Laici bi po mrtvoj atmosferi na tribinama pomislili da se radi o komemorativnom  a ne predizbornoj kampanji vladajuće stranke, da Dodik na kraju skupova ne prekine letargiju i zapjeva „Pukni zoro“, za koju on tvrdi da je naša jurišna pjesma iz Prvog svjetskog rata iako ju je prije par godina komponovao Manjifiko za film „Montevideo Bog te video“. Dodik je svjestan težine situacije jer njegovi jeftini trikovi, laži, manipulacije i lažni patriotizam više ne prolaze kod naroda, polako ga hvata panika i zbog toga reaguje nervozno i plahovito. Neprimjereno ponašanje, napad na Stanivukovića, histerične reakcije i pokušaj obmane građana pričom kako je on žrtva atentatora sa kamenom, samo je posledica straha i panike koja se uvukla u režimske redove.

Prateći spinovanje režimskih medija, prije svega RTRS-a, ATV-a i SRNE, neupućeni laik bi pomislio da se juče u Čelincu desio neuspješni pokušaj atentata kamenom na predsjednika i premijerku. Stanivuković je u ruci držao mali kamenčnić kako bi njegovim polaganjem ismijao Dodikova potemkinova sela, a režimske sinekure su sve pokušale da izokrenu i predstave kako su mladići željeli kamenicama da napadnu Željku i Dodika!? Posebno je na konferenciji za novinare bila tužna i tragikomična Željka Cvijanović, koja se zapitala da li nakon kamenja slijedi pucanje i napad vatrenim oružjem!?                                              

Manično ponašanje šizogenih struktura najviše sliči na Leteći cirkus Montija Pajtona, o čemu svjedoči i jutros izvedena predstava u kojoj je glavni glumac, predsjednik Republike, građanima i medijima predstavljao helikopter!? Kao da živimo u 17-om vijeku, i da nam se predstavljaju ekskluzivno nacrti helikoptera koje je crtao Galileo Galilej, predsjednik i premijerka su izvodili igrokaz i pokazali javnosti u kakvim luksuznim helikopterima se voze, i na šta je bačeno 10 miliona maaraka, za koliko se država zadužila da bi oni mogli da krstare nebom.        

 

Nedostojni su još postrojili pred helikopterom specijalce, kako bi pokazivali neku snagu i moć, a sve sa ciljem da se što prije zaboravi jučašnji skandal iz Čelnica. Dodik voda Željku pod ruku svaki dan kao lutku sa sobom kako bi motivisao članstvo i koaliciju da jednako glasa za oboje, svjestan koliki je ona promašaj. Vjerujem da se većina građana Srpske osjeća poniženo i posramljeno kada vidi kakvi klovnovi se nalaze na najvažnijim funkcijama, i kako svojim neprimjerenim ponašanjem po ko zna koji put sramote Republiku Srpsku. Jedina sreća je da sat otkucava, i da se polako približava trenutak kada će šizogene strukture i njihove sinekure nestati sa naše političke scene.

 

Nebojša Vukanović