Паљевине као опомене умјесто коњске главе

У Италији и на Сицилији, постојбини Мафије и организованог криминала, стати је обичај да се крвава коњска глава пошаље као порука и опомена. У Босни се такође често примјењује овакав принцип слања опомена крвавом коњском главом, што потврђује примјер Амира Зукића, бившег ген-сека СДА, чије су коње мафијаши заклали на његовом имању како би на суду ћутао и придржавао се „Омерте“, мафијашког завјета ћутања.

На југу, у Требињу и Херцеговини,  другачији си обичаји. Умјесто коњске главе опомене се шаљу паљењем аутомобила, обично скупоцјених. Синоћ је у ширем центру Требиња запаљено још једно возило, у насељу Мокри Долови, а истом власнику прије „БМВ“-а на исти начин лани је, на истом мјесту на исти начин, уништено још једно возило.

Међу оштећеним је и велики број полицајаца, који часно раде свој посао и због тога су се нашли на мети криминалаца. Умјесто да их МУП Српске и држава награде и обештете полицајце, поклоне им у замјему нека од заплијењених возила, нажалост нико није откривен и кажњен за ова дјела.  Требиње је мали градић са мање од 30 хиљада становника, али судећи по броју убистава, пуцњава, запаљених аута и других инцидената, нимало не заостаје за великим метрополама. Највећа одговорност свакако лежи на правосудним органима који не процесуирају или благим казнама подстичу криминал.

Умјесто да буде предграђе Дубровника и живи од туризма, Требиње се полако претвара у балкански Бронкс, и вијести из црне хронике нажалост негативно утичу на грађане, али и госте, туристе и инвеститоре.. Тешко да ће се ситуација значајније поправити све док су институције Српске заробљене политичким послушницима и неспособним кадровима који су постављени на кључне позиције како би онемогућили истраге у предметима кључног и организованог криминала, а чим мачке нема мишеви почну коло да воде.

 

Небојша Вукановић