Paljevine kao opomene umjesto konjske glave

U Italiji i na Siciliji, postojbini Mafije i organizovanog kriminala, stati je običaj da se krvava konjska glava pošalje kao poruka i opomena. U Bosni se takođe često primjenjuje ovakav princip slanja opomena krvavom konjskom glavom, što potvrđuje primjer Amira Zukića, bivšeg gen-seka SDA, čije su konje mafijaši zaklali na njegovom imanju kako bi na sudu ćutao i pridržavao se „Omerte“, mafijaškog zavjeta ćutanja.

Na jugu, u Trebinju i Hercegovini,  drugačiji si običaji. Umjesto konjske glave opomene se šalju paljenjem automobila, obično skupocjenih. Sinoć je u širem centru Trebinja zapaljeno još jedno vozilo, u naselju Mokri Dolovi, a istom vlasniku prije „BMV“-a na isti način lani je, na istom mjestu na isti način, uništeno još jedno vozilo.

Među oštećenim je i veliki broj policajaca, koji časno rade svoj posao i zbog toga su se našli na meti kriminalaca. Umjesto da ih MUP Srpske i država nagrade i obeštete policajce, poklone im u zamjemu neka od zaplijenjenih vozila, nažalost niko nije otkriven i kažnjen za ova djela.  Trebinje je mali gradić sa manje od 30 hiljada stanovnika, ali sudeći po broju ubistava, pucnjava, zapaljenih auta i drugih incidenata, nimalo ne zaostaje za velikim metropolama. Najveća odgovornost svakako leži na pravosudnim organima koji ne procesuiraju ili blagim kaznama podstiču kriminal.

Umjesto da bude predgrađe Dubrovnika i živi od turizma, Trebinje se polako pretvara u balkanski Bronks, i vijesti iz crne hronike nažalost negativno utiču na građane, ali i goste, turiste i investitore.. Teško da će se situacija značajnije popraviti sve dok su institucije Srpske zarobljene političkim poslušnicima i nesposobnim kadrovima koji su postavljeni na ključne pozicije kako bi onemogućili istrage u predmetima ključnog i organizovanog kriminala, a čim mačke nema miševi počnu kolo da vode.

 

Nebojša Vukanović