Pakleni planovi i adekvatan odgovor

Zavadi, podijeli i vladaj! To je taktika koju primjenjuju svi diktatori i autokrate, koji žele da vladaju vječno i neograničeno.  Svima su već odavno jasno vidljive ambicije Milorada Dodika da postane nekrunisani kralj i mijenjajući funkcije vječno vlada Republikom Srpskom, prenoseći moć i vlast sa sobom iz jedne u drugu fotelju. Bilo da je premijer, predsjednik Srpske ili član Predsjedništva, sva vlast je u njegovim rukama a ne institucijama, i on samovoljno donosi odluke koje su pogubne za srpski narod i državu. Dodik ima ambiciju da napravi nasljednu monarhiju, i već polako kroz razne funkcije i poslove priprema svoga sina Igora kao nasljednika na čelu SNSD-a, a samim tim i Republike Srpske jer ju je Dodik nažalost pretvorio u partijsku državu.

Jedan od preduslova za neograničenu vlast i stvaranje savremene despotije je okupacija institucija i postavljanje svojih ograničenih i nesposobnih poslušnika na ključna mjesta, kako bi se uništila pravna država i tako onemogućilo bilo kakvo procesuiranje za velike zločine koje diktatori počine svom narodu, i to je Dodik već uradio proteklih godina. Drugi važan preduslov je cijepanje i razbijanje opozicije, i Dodik to već godinama pokušava uraditi, ali sa dosta manje uspjeha, kupujući kvarljivu i potrošenu robu, koja se na ovim prostorima obično naziva „papci“. Od najmanjih lokalnih zajednica i preduzeća do Narodne skupštine RS i Parlamenta BiH, Dodik je potrošio značajna sredstva i javne resurse kako bi kupovao i preveo na svoju stranu stotine lažnih opozicionara, a neki od njih, poput Konja iz Crkvene Nenada Stevandića, postali su udarne pesnice režima i sistema. Iako je uložio ogromna sredstva, Dodik nije postigao veliki rezultat, pa je nakon izbora odlučio da štapom i šargarepom, preko stare UDBE,  razori stranke koje smatraju najvećom prijetnjom.

 

Prije izbora sam javno upozoravao Pavića i DNS šta mu se sprema, a da sam bio u pravu potvrđuju Dodikove izjave odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta. Glasovi nisu ni prebrojani, a Dodik je povukao dva očekivana poteza. Prvo je poslao poruku pojedinicima u SDS-u, sa kojima iza sjene i kulisa blisko sarađuje, da je spreman na nekakvu „veliku koaliciju“, a sa druge strane Paviću poručio da pocijepa stranku i izbaci poslanike i kadrove za koje smatra da mu nisu dovoljno lojalni. Jasan je Dodikov cilj da pocijepa dvije od tri najveće stranke, a odmah nakon toga bi se obrušio na PDP jer ne može istovremeno da rat vodi na više frontova, pa želi da proguta i uništi jednu po jednu stranku koja ima potencijal da ga ugrozi.

 

Nema sumnje da uz Obrena Petrovića postoje još neki funkcioneri SDS-a koji su spremni da upadnu u smrtonosni Dodikov zagrljaj, jer bi od toga imali trenutnu korist i ne interesuje ih puno sudbina naroda i države. SDS je nacionalni pokret i odlasci Tadića, Bojića, Stevandića i ostalih papaka, nekada visokih funkcionera, nisu značajnije uzdrmali SDS, ali bi novi talas osipanja bio težak udarac. Takođe DNS je zahvaljujući 12 godina vlasti i brijnim resursima postao velika stranka, a samim tim i prijetnja za Dodika pa on želi da ih podijeli, ili postavi svoje poslušnike, poput Nedeljka Čubrilovića ili Obrena Petrovića, na čelo stranaka kako bi ih kontrolisao.

Dodik kopira Mila Đukanovića, koji poslije svakih izbora cijepa i međusobno zavađa vodeće opozicione stranke, i sasvim je jasno da on želi da ospe ili podijeli SDS i DNS, a odmah posle toga u drugom talasu PDP. Mladen Bosić, Vukota, Milan Miličević, Šarović, Aleksandra i ostali istinski opozicionari su na stalnom udaru režima i RTRS-a, i to je lakmus papir koji pokazuje koga se Dodik najviše boji i ko nema nikakve dilove sa njim.  Jedini način da se spriječi podjela stranaka i osipanje opozicije je da DNS, SDS i Savez za pobjedu dogovore saradnju, stvore skupštinsku većinu i insistiraju na ponovljenom brojanju glasoza za predsjednika Republike Srpske. Povod da Pavić odgovori na Dodikove uvrede i poniženja je ponovni pokušaj prodaje Rudnika Ljubija. Vrlo je moguće da bi Čubrilović, Obren Petrović i još neki iskočili iz ove koalicije na mig Dodika, ali je katarza opoziciji neophodna, i sigurno bi bilo uslova da se formira nova stabilna skupštinska većina, i u Republici Srpskoj i zajedničkim institucijama. Tako bi se skresala krila Dodiku sječom njegovih kadrova i javnim preduzećima i ustanovama, i presijekli pipci kojima SNSD pljačka i isisava državu. Čim bi SNSD izgubio vlast miševi bi masovno počeli da bježe sa broda koji tone, i stvorili bi se preduslovi za iskorak i napredak, te organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora.

Marko Pavić mora biri svjestan koliko je važan ovaj trenutak, i šta će se dogoditi ako sada ne reaguje na adekvatan način na Dodikove ucjene, prijetnje i ponižavanja. Pavić treba da predloži Milana Radovića za mandatara, napravi koaliciju sa Savezom za pobjedu i još nekim strankama, i spasi Republiku Srpsku i njen narod od tiranije, zlostavljanja i propadanja. Ukoliko Marko Pavić ne bude imao hrabrosti da povuče razumne poteze Dodik će mu ubrzo slomiti kičmu, preuzeti stranku preko Čubrilovića i DNS će postati mala marionetska i kontrolisana organizacija. Vjerujem da Pavić ima dovoljno iskustva i mudrosti, ali i podršku većine ogorčenih kadrova u stranci, da organizuje u tišini razgovore sa delegacijom SDS-a i Saveza za pobjedu, i tako spasi Srpsku od daljeg propadanja, iseljavanja i razaranja. Vrijeme ističe i radi za Dodika, i neophodna je brza reakcija i odgovor kako se Republika Srpska ne bi pretvorila u autokratsku despotiju, balkanski Azerbejdžan, Bjelorusiju ili Sjeveru Koreju.

 

Nebojša Vukanović