palpal

Otvoreno pismo podrske mnogostradalnoj Sestri po peru

20121221100707_103902.jpg

Otvoreno pismo podrške mnogostradalnoj Sestri po peru

Zgrožen sam divljačkim ponašanjem Specijalnog tužilaštva Republike Srpske koje je nasrnulo na slobodoumne intelektualce, i sam vrh našeg novinarstva s namjerom da ućutka prvo Vas, najhrabriju i najistinoljubiviju, pa onda i sve ostale novinare u Republici Srpskoj. Trebinje je podaleko od Banjaluke (to već duže vremena i osjećamo), pa nisam mogao da dođem i otvoreno Vas podržim. Namjeravao sam da skandiranjem “Miro mi te volimo” pokrenem spontano okupljenu masu kolega dok nam Vi u stilu Imelde Markos ponosno i hrabro mašete rukom, i tako Vas podržim u akciji spasavanja slobode govora.
Očekivao sam da će kolega novinar, pisac, pjesnik, kolumnista i umjetnik Veselin Gatalo reagovati i nadahnutom kolumnom u svom prepoznatljivom stilu osvijetliti obraz Hercegovini, ali pošto je reakcija izostala odlučio sam da ja nedostojni napišem nekoliko riječi u znak podrške napaćenoj Sestri po peru. Simbolično je da Vam pišem na dan kada je osnovano prvo Srpsko udruženje novinara, i kada je 1881. godine izabran prvi predsjednik Udruženja Laza Kostić.
Zadivljen sam Vašim hrabrim držanjem pred okrutnim specijalnim tužiocima, koji svakodnevno razbijaju organizovani kriminal, i koji su se drznuli i jednim kratkim saslušanjem pokušali i Vas da zastraše. Nisu znali da su udarili na Rusiju i prvo pero našeg slobodnog i istraživačkog novinarstva, jer da su mogli predpostaviti da će se zbog par riječi dići “kuka i motika” sigurno Vam ne bi ni slali zahtjev. Ne znaju oni koste Vi!
Čim sam čuo za poziv mračnih, strašnih i opasnih istražioca bojao sam se da Vas ne pritisnu, da Vas ne stave na muke i bace u okove, ali Vi ste se držali veoma hrabro i osvijetlili obraz našem napaćenom novinarstvu. Znaju oni da ste Vi simbol istinoljubivosti, hrabrosti i pravednosti, da kod Vas nema zaštićenih i povlaštenih, da Vaši tekstovi raskrinkavaju i uništavaju kriminal, nepotizam i korupciju, pa su drskim atakom na najsmjeliju stradalnicu i mučenicu slobodnog novinarstva pokušali da zastraše i sve nas ostale. Na sreću pakleni plan i velika zavjera protiv slobode govora u boljem entitetu je na vrijeme otkrivena i nije uspjela, i zbog toga Vam se od srca zahvaljujem Sestro po peru.
Dirnut sam i spontano okupljenom grupom od dvadesetak (ili kako rekoše Vaši mediji više od 50, broj je nebitan) novinara kojima nije bilo teško da se žrtvuju, po hladnom vremenu drže na brzinu napravljene transparente i pruže Vam podršku. Mogu samo da zamislim koliko ste bili dirnuti i iznenađeni, i koliko ste dobili dodatne snage da istrajete u borbi protiv staljinizma i jednoumlja, kada ste vidjeli spontano okupljene kolege. Činjenica da se uglavnom radi o novinarima koji su podređeni Vama i Vašem suprugu dodatno daje na značaju performansu jer je pokazatelj kako se najpoznatiji novinarski par Srpske brižno odnosi prema svojim radnicima. Kolegijalnost je jako bitna u našoj profesiji, i zbog toga želim da odam priznanje javnom servisu što je u centralnim informativnim emisijama izdvojio značajno vrijeme kako bi se odbranila sloboda govora, a uzgred i supruga generalnog direktora. Pokazali su kako će proći svako onaj ko se drzne da napadne novinare.
Podrška predsjednika, a potom i svih njegovih potčinjenih poltrona, i predsjednikovo otvoreno pismo je još jedan od dokaza da on nikada ne zaboravlja svoje prijatelje, i da je i on kao i Vi spreman da strada za slobodu govora. Niko ne smije da Vas bije, jasno je predsjednik poručio onima koji su pokušali da Vas zastraše i koji su najodgovorniji za trenutno stanje u društvu. Siguran sam da je predsjednik spreman da ukine Specijalno i sva ostala tužilaštva kako bi odbranio slobodu štampe i govora. On je osvjedočeni demokrata, borac za istinu, pravdu i ljudska prava, i zato sam siguran da će i ovaj put održati riječ i preispitati kako su neke sudije i tužioci postali najbogatiji članovi našeg društva. Igrom slučaja u to društvo bogatih zalutao je i sam predsjednik, njegovi brojni kumovi, prijatelji i mnogobrojna rodbina, ali to neće biti prepreka da pravdoljubivi zaštitnik svekolikog srpstva istjera stvari na čistac.
Zbog brojnih sudskih procesa ja Vas Sestro po peru dobro razumijem, i hvala Vam što ste i ovim hrabrim činom meni i ostalim kolegamna dali dodatno samopuzdanje i energiju. Samo u decembru imao sam pet različitih ročišta ovdje i u Crnoj Gori, sudim se sa nešto manjim moćnicima od onih na koje ste Vi udarili, i bio sam došao u iskušenje da odustanem od dalje borbe sa silama iz sjenke. Tuži me i stara i nova vlast, na neki način ujedinio sam poziciju i opoziciju, i počeo sam da posustajem, a moje pero polako se tupilo. No zahvaljujući Vama i Vašem stoičkom držanju, hrabra mučenice i stradalnice, dobio sam dodatnu energiju i napunio baterije.
Maliciozni će reći da nam vrijeđate inteligenciju, da nas sva ova dešavanja i jeftino režirane predstave podsjećaju na Turkmenistan i Sjevernu Koreju, ali Vi se na to nemojte obazirati. Budite i dalje Pijemont slobodne misli, nastavite istinoljubivo da pišete i borite se za slobodu govora i svih nas, nosite zastavu slobode i ona će nekada doći, a moćnici će nestati. Ako ne znamo mi, siguran sam da će nove generacije znati da cijene Vaš trud i stradanje.

S poštovanjem,
Nebojša Vukanović