Otvoreno pismo OHR-u i ambasadorima PIK-a

Poštovani,

Ne mogu vam se obratiti sa vašo ekselencijo primite izraze mog najdubljeg poštovanja, kako to red i diplomatski protokol nalaže, jer nažalost mnogi od vas svojim ponašanjem, odnosom prema narodu i građanima Republike Srpske i BiH, nisu zaslužili maksimalno poštovanje i uvažavanje.  Obraćavam se povodom poslednjih dešavanja u Banjaluci i Republici Srpskoj, i vašoj direktnoj odgovornosti za ono što nam se događa, nasilje, policijsku torturu, zloupotrebe institucija, kršenje osnovnih  ljudskih i građanskih  prava, užasne slike iz Banjaluke koje su poslednjih dana obišle svijet. Korumpirano, nefunkcionalno, krhko  i zavisno pravosuđe je ključni generator svih društvenih problema, a odgovornost vas i međunarodne zajednice je presudna. Podsjetiću vas da je nakaradni pravosudni sistem u BiH upravo vaše nedonošče, produkt OHR-a i međunarodne zajednice, koja je negativnom selekcijom od 2002. do 2006. godine izvršila tzv „reformu pravosuđa“, za sudije i tužioce postavila najnesposobnije, najkorumpiranije, najneobrazovanije ali najposlušnije kadrove, kako bi mogla iz sjene da kontroliše procese. Vi ste dozvolili da se na čelu tzv „Visokog sudskog i tužilačkog savjeta“ nađe Milan Tegeltija, Dodikov poslušnik koji je zadužen za ostruisanje istraga i procesa preko provjerenih i ucjenjenih tužilaca, a koji je na ovu funkciju imenovan nakon afere pakjenja depoa Osnovog suda u Banjaluci, uništenja dokaza i oslobađanja većeg broja kriminalaca, upravo u vrijeme dok je Tegeltija bio predsjednik Suda.

Iako nećete to javno da priznate, mnogi tužioci i sudije su česti gosti u vašim rezidencijama, i njihov rad i postupanje u nekim važnim predmetima umnogome zavisi od vaših instrukcija. Zbog toga su predmeti „Vila“, „autoput“ ili „Administrativni centar Srpske“ završili u ladici i kupe prašinu, uprko brojnim dokazima za korupciju i kriminal ogromnih razmjera Milorada Dodika, njegovih satrapa i poslušnika.  Vama nikako nisu odgovarali neosporni autoriteti i vrhunski poznavaoci prava, ugledne i nekorumpirane sudije i tužioci, jer njima ne bi mogli manipulisati, pa ste ih zbog toga eliminisali, a imenovali neznalice i poslušnike. Ono što su Volfgang Petrič i Pedi Ešdaun posijali, sada mi žanjemo u vidu velikih afera, propusta, spornih skandaloznih presuda i odluka koje su potpuno uništile povjerenje građana u pravosuđe. Ustavni sud BiH je posebna priča, a stane sudije samo potvrđuju da smo mi još protektorat i kolonija međunarodne zajednice, koja umjesto podrške sputava naš razvoj i napredak.

Korumpirano pravosuđe, koje je podloženo raznim negativnim uticajima politike, ključni je krivac i za policijsko nasilje i sramna dešavanja u Banjaluci jer su predmetni tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo namjerno pravili propuste i opstruisali istragu kako se ne bi otkrile ubice i naručioci ubistva Davida Dragičevića. Skandalozni postupci, kardinalne greške, nestanak donjeg veša i predmeta sa obdukcije, podmetanje lažnih dokaza iz kuće Rađen, sramne tužilačke odluke i  nepostupanje, uznemirile su javnost i porodicu, i dovele do opravdanih mirnih protesta, jer ne postoji drugi, do pritisak javnosti, da se nakon 9 mjeseci opstrukcija stvari pomjere sa mrtve tačke, otkriju ubice i nalogodavci. Ubistvo Davida Dragičevića samo je jedan u moru primjera nefunkcionisanja pravosuđa, ubistava, otmica, milionskih pljački i velikih afera koje nikada nisu završile osuđujućom presudom. Odgovornost je svakako na OHR-u i ambasadorima vodećih zemalja koje su članice Savjeta za implementaciju mira, koje su kreirale nakaradni i nefunkcionalni pravosudni sistem.          

Suvišno je podsjećati da su najuticajnije zemlje zapada, njeni ambasadori i diplomatski predstavnici, oštro reagovali na svako kršenje ljudskih prava, afere i korupciju, te snažnom podrškom, finansijskom, medijskom, obavještajnom i logističkom, pomogli Dodiku da 1998. i 2006. dođe na vlast. Pored toga visoki predstavnici su blokirali račune, smijenili i lažnim optužbama zabranili politički angažman Dodikovim političkim protivnicima, i tako dašku svježine na Balkanu snažno pomogli da se 2006. ponovo dokopa vlasti.

I dok je za Dodikove političke protivnike stepen tolerancije bila nula, sa druge strane njemu se toleriše sve, od podizanja tenzija, trovanja građana, jezika ulice, beskrupuloznih pljački i velikih afera, napetosti, lažnih referenduma, odcjepljenja i nezavisnosti, prijetnji sukobima MUP-a Srpske sa SIPOM, kako bi se zaštitio od procesuiranja, do nasilja, zlostavljanja građana i policijskog terora koji nije viđen od *48. Ne samo da vi, predstavnici međunarodne zajednice, tolerišete nasilje, medijsku torturu, batinanje, gušenje osnovnih ljudskih i građanskih prava, već snažno podržavate Dodika i dajete mu u kritičnim trenutcima novac, kredite MMF-a, povećanje nameta i akciza, kako bi tiranin kupio porobljene građane i opstao na vlasti. Najdalje je u svemu otišao nedostojni  Lars Gunar Vigemark, koji je mjesecima obigravao političare i stranke, mučio suprugu da pravi kolače, i klasičnom političkom korupcijom, u Dodikovom stilu, ucijenio i primorao Dijanu Zeleniku da u petom glasanju promijeni stav i mišljenje, i potpuno nezakonito, bez stave nadležne Komisije Predstavničkog doma PS BiH, na silu povećaju akcize kako bi evropski kreditori, a Vigemarkovi mentori, mogli na sigurno plasirati kredite. Ako nedostojni predstavnik Delegacije EU, u koju navodno hodimo puževim korakom, podstiče kršenje zakona i procedura zašto to ne bi radili domaći političari? Da je Vigemark, ili ambasador neke od najuticajnih zemalja u BiH, utrošio djelić energije za rasvjetljavanje ubistva Davida Dragičevića, Nikole Đurovića ili Milana Vukelića, da je Lepiru ili Vreću donosio kolače podmićujući ih da rade svoj posao, ovi i mnogi drugi slučajevi bili bi rasvijetljeni. Kad ubija država ubice se ne otkrivaju, i suvišno se pitati ko stoji iza nerasvjetljenih političkih ubistava, od 90-ih do danas. Umjesto podrške demokratiji, institucijama i pravdi, nedostojni Vigemark gostuje kod balkanskih Gebelsa, i javno podršava Fabriku mržnje, laži i zla.

Meni je jasno da vi podržavate Dodika, njegovu tiraniju, anarhiju i nakaradni sistem, jer imate interes i odgovara vam da je na vlasti neko ko sistematski razara institucije, narod i državu. Kao što tolerišete nasilje i bezakonje Dodika, Špirića, Željke Cvijanović, tako i u Federaciji podržavate na isti način njegove pobratime, političke metuzaleme, ucjenjene i poslušne agente UDBE o KOS-a, kako bi nas rasprodali, zadužili i pretvorili u koloniju. Vama odgovaraju na vlasti neodgovorne, beskrupulozne marionete koje će uništiti sve pred sobom, protjerati najbolje i najobrazovanije da izgrađuju vaše države, raspikuće koje će prodati, zadužiti i proćerdati sve. Vaše je legitimno, ali ne i moralno pravo, da iskorištavate kolektivne devijacije, neobrazovanost, medijsku indokrinaciju, siromaštvo i nedostatak kolektivne svijesti širokih narodnih masa, ali je sramno da prećutno ili otvoreno podržavate policijsku tiraniju i torturu Dodikove i Lukačeve partijske Milicije, koja tuče i hapsi žene, djecu i nejač na ulicama Banaluke. Jasno je da Dodik i Lukač ne bi sprovodili brutalno nasilje, hapsili više od 20 nedužnih osoba, ostruisali istragu i kriminalizovali žrtvu i porodicu , da nemaju vašu saglasnost.

Građanima Srpske ne treba bilo čiji intervencionizam i podrška, jer da se vi niste miješali i podržavali zlo mi bi se do sada oporavili i bili dio Evrope i razvijenog svijeta. Mi ćemo naći snage i hrabrosti da se pregrupišemo, organizujemo i skinemo okove sa vrata, ali će na obrazu Evrope i svijeta ostati mrlja da je u 21-om vijeku nijemo posmatrao i podržavao tirana i tiraniju, premlaćivanje, brutalno policijsko nasilje, hapšenja i kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava. Neka vam to služi na čast! Morate shvatiti da nismo svi vaše sluge i marionete, da ne zavisimo od vas već od naroda koji nam je dao povjerenje da se za njega borimo, i nećemo baš svi prećutno posmatrati vaše licemjerstvo i sramnu ulogu na ovim prostorima, od početka 90-ih do danas.

 

 

Nebojša Vukanović,

nezavisni novinar i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

 

P.S:  Da ne bude zabune, ja nikada nisam bio član nijedne strenke, i ovo je moje lično mišljenje, a ne stav neke partije ili grupe.