Otvoreno pismo Nebojše Vukanovića

Vukan.jpg

Poštovani sugrađani,

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je prijavu nestranačkog političkog subjekta „Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića“ koji će imati svoje kandidate za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Lista je nastala kao težnja da se nakon više decenija na domaćoj političkoj sceni pojave potpuno nove ideje, ljudi, programi i forme djelovanja. Ovo je prvi put u poslijeratnom periodu da jedna nestranačka lista učestvuje na parlamentarnim izborima, jer su upravo stranke kao interesne grupacije glavni izvor korupcije, nepotizma, negativne selekcije, partijskog zapošljavanja i svih ostalih negativnih pojava u društvu.

Cilj Liste je da se oko ideje i programa okupe mladi ljudi, intelektualci i svi ostali građani koji smatraju da nam je neophodna ne samo promjena vlasti, već demontaža nakaradnog sistema, depolitizacija, departizacija, pravednija preraspodjela resursa, budžetskih sredstava i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, smjena generacija, pozitivna selekcija, kadrovska politika koja će birati najbolje i najsposobnije a ne najposlušnije partijske kadrove, maksimalna odgovornost izabranih predstavnika, jačanje institucija koje će se razračunati sa glavnim nosiocima korupcije, kriminala, nepotizma i ostalih pojava koje su nas razorile i dovele u trenutnu situaciju…
Intelektualna elita u proteklom periodu uglavnom je ćutala, bila na marginama ili se vodila konformizmom i sitnim ličnim interesima, i tako prepustila najvažniju oblast života od naroda otuđenoj, nedostojnoj i neodgovornoj grupi koja nas je opljačkala i dovela do ruba provalije. Krajnje je vrijeme da se probude i aktiviraju svi naši ljudski i intelektualni potencijali, okupe se oko zajedničkog cilja i stvore jaku grupaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja će biti garant krupnih reformi, velikih zaokreta i zavođenja pravde i reda u Republici Srpskoj.
Stvari se ne mogu promijeniti ćutanjem, ostavljanjem komentara na društvenim mrežama i portalima, izlivima bijesa, protestima, uništavanjem imovine ili čekanjem da neko drugi uradi nešto za nas, već legitimnim sredstvima, mirnom revolucijom i velikom političkom evolucijom koja će na važne pozicije dovesti najodgovornije, najsposobnije i najobrazovanije kadrove kojima će na prvom mjestu biti kolektivni a ne lični interesi, i koji će umjesto novaca tajkuna, stranačke mašinerije i stranaca imati isključivo podršku naroda.
Narednih dana javnosti će biti predstavljen Program te koncept rada i funkcionisanja na predstojećim izborima. Lista je već okupila značajan broj uglednih ljudi i intelektualca na području Hercegovine, Banjaluke, Semberije i Sarajevsko-romanijske regije, a uskoro će krenuti sa obilaskom svih regija i formiranjem listi kandidata po izbornim jedinicama. Svi koji žele da podrže projekat, daju određeni doprinos i aktivno učestvuju u promjenama mogu nas kontakirati preko društvenih mreža ili na email adresu : nebojsa.vukanovic79@gmail.com.
Dvije decenije na vlasti se ciklično smjenjuju jedni te isti političari čije smo krajnje domete i poražavajuće rezultate mogli davno da vidimo, pa je došlo krajnje vrijeme da pokušamo napraviti veliki zaokret, osloboditi se stega, ucjena i pritisaka i krenuti putem sveopšteg oporavka koji će nama i budućim generacijama omogućiti da živimo slobodno u normalnoj, pravednoj i uređenoj državi.

Nebojša Vukanović