Otpisani svečano dočekali kićenog svata

Milorad Dodik je otvoreno i javno otpisao Hercegovinu i Hercegovce i pripojio ih Hrvtaskoj, crtajući karte pred kamerama u intervju za Dojče vele, ali uprkos maćehinskom odnosu, stalnom otimanju, brojnim prevarama i podvalama mnogi  Hercegovci i dalje suicidno srljaju u jamu i provaliju za slijepim vođom. Crtanjem karata, raseljavanjem stanovništva i saobraćajnom izolacijom u svim pravcima Dodik je potpuno izolovao Hercegovinu, i ostalo je još samo da nakon izbora proda HET i Elektroprivredu i tako izvede završni čin zakucavanja eksera u mrtvački kovčeg istočne Hercegovine. Otpisanim, naivnim, jeftinim i lakovjernim nije dovoljno ni 20 godina intenzivne pljačke, laži, razaranja i podjela da bi progledali.

Tako je i danas u Trebinju bilo radno, a Lukine službe su se potrudile da dočekaju kićenog svata koji je došao na svadbu i poziv odlazećeg prijatelja, a usput da održi koji patetičan govor svojim skutonošima i provjeri koliko još novaca može izvući iz HET-a, Elektroprivrede i Terme do oktobra. Tako je policija u uniformama i civilu bila raspoređena po raskrsnicama, semafori ugašeni, a specijalne mašine i radnici su čistili ulice čekajući lažnog Vođu.

  Primjetno je da uprkos snažnom pritisku, medijskim manipulacijama i strogim kontrolama više nema euforije i radosti u narodu kada dolazi lažni Otac nacije, i da mnogi ćute i gledaju da mu vide leđa. Narod još uvijek trpi nasilje, ali i sve glasnije ćuti, tako da bi Trebinje i Hercegocina uprkos pritisku okupacionog aparata moglo napokon da prelomi u oktobru, i nakon 12 godina kaže NE dezerterima, profiterima, okupatorima, lopovima, lažovima i nesrećama koje su razorile i opljačkale narod i državu.

Umjesto što otpisani ljube skute tiraninu, bio bi red da ga bar neko upita gdje mu je Dragan Vučetić i tekstilne fabrike, aerodrom Zupci, Gornji horizonti, HE Dubrovnik dva i Dabar, brza željeznica Nikšić – Trebinje – Čapljina, drugi blok u Gacku, češki i kineski investitori, rekonstruisan put Trebinje – Ljubinje – Stolac i Gacko – Foča, Fabrika sintetičkih ulja u Bileći, Trebinjeresort, Novoteks, Mato i Neimarstvo… Toliko nas je puta grubo prevario da je teško pobrojati sve propale projekte i prevare, a ostaje da se vidi da li će otpisani i opljačkani ponovo svjesno skočiti u jamu .

 

Nebojša Vukanović