Otkud zloglasno U na sajtu grada Trebinja?

Gradonačelnik Trebinja, njegov kum i zamjenik, Luka Petrović i Miko Ćurić, te čelnici Skupštine Dragoslav Banjak i Bojan Šapurić, čestitali su katoličkim vjernicima praznik Uskrs, i to je jako lijepo. Uz vijest, koja je objavljena na zvaničnom sajtu grada Trebinja, postavljena je i simpatična fotografija sa zekom i ofarbanim jajima, što je možda nekom i šarmantno iako nema veze sa predstojećim praznikom.

Vijest je napisana ćirilicom, što je takođe jako lijepo, ali je problem što riječ „Uskrs“ u naslovu počinje velikim latiničnim slovom „U“!? Otkud na sajtu grada Trebinja zloglasni simbol za sve Srbe, jer su ustaše sa ovim svojim simbolom u prošlom vijeku počinile genocid i pobile skoro milion Srba!?                                                                                                   Neko će reći da se radi o slučajnom lapsusu, ali vrlo je teško da se cijeli tekst napiše ćiriličnim pismom, a samo veliko slovo „U“ latinicom!? Zašto bi neko pisao cijeli tekst ćirilicom, a navodno „pogriješio“ samo kod velikog slova „U“. Možda se radi o podsvjesti crvenih ustaša, a možda namjernom simboličnom dodvoravanju čovićevih prohrvatskih SNSD-ovaca partnerima iz HDZ-a. Komunisti su još od Drezdenskog kongresa proglasili Srbe i srpski narod svojim najvećim neprijateljima, a od Velebitskog ustanka traje bliska saradnja komunista i ustaša Ante Pavelića, koja je u međuvremenu evoluirala i napredovala kod neokomunista, Brozovih skojevaca i nasljednika.                                                                        

Luka Petrović nijednom riječju nije osudio prošlogodišnje uporno lomljenje spomen-ploča postradalima Srbima od ustaške ruke u Kotezima, Prhinju i Popovom polju, te ustaške grafite i fašističke pozdrave kojima su bile išarane table na ulasku u Trnjebinje. Luka je čak tražio od policije da napiše lažni izvještaj kako su ploče pukle od pretegnutih šarafa, te do podređenih novinara da ne pišu puno o ovim velikim incidentima, kako se ne bi narušili partnerski odnosi SNSD-a i HDZ-a, Čovića i Dodika.

Nadam se da će širokobriješki đaci koliko danas ispraviti sramnu grešku na sajtu grada i ukloniti zloglasno „U“, te da će čelnici opštine obezbjediti sredstva da se obnove porušene ploče i osude ustaški zločini, umjesto što sramnim prevrtanjem kostiju mojih predaka iz Ržane jame pokušavaju amnestirati ustaše i njihove zločine.

 

Nebojša Vukanović