Откуд злогласно U на сајту града Требиња?

Градоначелник Требиња, његов кум и замјеник, Лука Петровић и Мико Ћурић, те челници Скупштине Драгослав Бањак и Бојан Шапурић, честитали су католичким вјерницима празник Ускрс, и то је јако лијепо. Уз вијест, која је објављена на званичном сајту града Требиња, постављена је и симпатична фотографија са зеком и офарбаним јајима, што је можда неком и шармантно иако нема везе са предстојећим празником.

Вијест је написана ћирилицом, што је такође јако лијепо, али је проблем што ријеч „Ускрс“ у наслову почиње великим латиничним словом „U“!? Откуд на сајту града Требиња злогласни симбол за све Србе, јер су усташе са овим својим симболом у прошлом вијеку починиле геноцид и побиле скоро милион Срба!?                                                                                                   Неко ће рећи да се ради о случајном лапсусу, али врло је тешко да се цијели текст напише ћириличним писмом, а само велико слово „U“ латиницом!? Зашто би неко писао цијели текст ћирилицом, а наводно „погријешио“ само код великог слова „U“. Можда се ради о подсвјести црвених усташа, а можда намјерном симболичном додворавању човићевих прохрватских СНСД-оваца партнерима из ХДЗ-а. Комунисти су још од Дрезденског конгреса прогласили Србе и српски народ својим највећим непријатељима, а од Велебитског устанка траје блиска сарадња комуниста и усташа Анте Павелића, која је у међувремену еволуирала и напредовала код неокомуниста, Брозових скојеваца и насљедника.                                                                        

Лука Петровић ниједном ријечју није осудио прошлогодишње упорно ломљење спомен-плоча пострадалима Србима од усташке руке у Котезима, Прхињу и Поповом пољу, те усташке графите и фашистичке поздраве којима су биле ишаране табле на уласку у Трњебиње. Лука је чак тражио од полиције да напише лажни извјештај како су плоче пукле од претегнутих шарафа, те до подређених новинара да не пишу пуно о овим великим инцидентима, како се не би нарушили партнерски односи СНСД-а и ХДЗ-а, Човића и Додика.

Надам се да ће широкобријешки ђаци колико данас исправити срамну грешку на сајту града и уклонити злогласно „U“, те да ће челници општине обезбједити средства да се обнове порушене плоче и осуде усташки злочини, умјесто што срамним превртањем костију мојих предака из Ржане јаме покушавају амнестирати усташе и њихове злочине.

 

Небојша Вукановић