palpal

Otkud pravoslavni sveštenici na misi ubijenim ustašama?

Daksa.jpg

Otkud pravoslavni sveštenici na misi ubijenim ustašama?

Sveštenici Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske juče su prisustvovali misi koja je na ostrvu Daksa pored Dubrovnika služena ubijenim ustašama, koje su nakon oslobođenja Dubrovnika oktobra 1944. godine zbog ratnih zločina strijeljali partizani? Slobodna Dalmacija, Dubrovačke novine i štampa u Dalmaciji prenosi vijest o komemoraciji žrtvama komunističkog terora na Daksi, polaganju vijenaca te propovjedi patera Roka Prkačina i prigodnim riječima molitve koje je uputio dubrovački paroh Stevo Kovačević iznad spomenika ubijenim Hrvatima iz oktobra 1944!

24-og oktobra 1944. godine partizani su oslobodili Dubrovnik, pokupili ustaškog gradonačelnika Nika Koprivicu i još 50-ak činovnika, sudija, policajaca i najuticajnijih pripadnika ustaškog pokreta Ante Pavelića, i bez suđenja strijeljala na ostrvu Daksa. Znajući kakve su strašne zločine ustaše počinile nad nedužnim srpskim civilima u Trebinju i Hercegovini, postavlja se logično pitanje zašto se dubrovački paroh i sveštenik Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije moli za pokoj duše ustašama koje su direktno odgovorne za masovna stradanja i progon dubrovačkih Srba? Ovakvo sramno ponašanje sveštenika hercegovačke eparhije je za svaku osudu, jer se služenjem pomena ubijenim ustašama direktno vrijeđaju i ponižavaju nedužne srpske žrtve, žene, djeca i civili koji su bačeni u Šurmance, Bivolje Brdo, Korićku, Ržanu i druge hercegovačke jame.
Izgleda da je neki čudan Stokholmski sindrom zahvatio srpski narod i našu Crkvu, pa se zbog toga sve češće dešavanju čudne stvari i neobjašljive pojave! Postavlja se pitanje kako bi reagovala država Izrael kada bi neki rabin čitao Toru nad spomenikom ubijenim esesovcima u Drezdenu ili Berlinu? Tako nešto se nikada ne bi moglo dogoditi Jevrejima, ali sigurno je da bi država Izrael i Mosad reagovali brže od munje i žestoko kaznili nedostojnog rabina!

Sigurno je da sveštenik Kovačević nije otišao na ostrvo Daksa svojevoljno, već je sasvim izvjesno to bio zadatak i preporuka trebinjskog biskupa Grigorija, kako sam sebe često naziva hercegovački vladika poznat po novotarijama, ekumenističkim istupima i borbi za što bliže odnose sa papom, Vatikanom i katolicima. Vladika Grigorije je prvi srpski vladika koji je 2012. u dubrovačkoj katedrali Velike Gospe klečao na podu pred biskupom Uzinićem, držao propovjed i izvinjavao se katoličkim vjernicima.

Prema našim saznanjima na ostrvu Daksa, koje se nalazi odmah pored Lapada, tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je i nekoliko pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali svakako da ta činjenica ne opravdava sveštenike naše Crkve da saslužuju mise ustašama i mole se Bogu iznad spomenika koji su Hrvati nedavno podigli dubrovačkim ustašama koje su strijeljane 1944. godine.
Ostaje da se vidi da li će Sabor i Sinod naše Srpske pravoslavne crkve reagovati na skandal koji se juče dogodio u Dubrovniku, ili će i dalje da toleriše neprimjereno ponašanje kontraverznog vladike Grigorija i njegovih sveštenika?

Linkovi na vijest o misi na Daksi:

– http://dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28457-komemoracija-na-daksi
– http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/513725/odana-pocast-nevinim-zrtvama-na-daksi
– https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_na_otoku_Daksi

Nebojša Vukanović